Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Muncii, anunţ despre salariile bugetarilor: Ce spune Dragoş Pâslaru

Dragos-Pislaru

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat luni, referitor la modificarea ordonanţei 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, că Executivul nu poate promova cu 180 de zile înainte de expirarea mandatului acte normative privind creşterea pensiilor şi salariilor, potrivit legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară. "Ridic o problemă care ţine de fondul problemei şi care presupune că, dacă noi vom pleca de aici cu impact bugetar de un leu, vom încălca o lege. Este vorba de legea cu privire la responsabilitatea fiscal-bugetară, unde, la secţiunea 2 - cheltuieli de personal, spune că nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. Evident că sunt multe lucruri fără impact bugetar cu care suntem de acord să le discutăm", a declarat Pîslaru, la dezbaterea din Comisiile de buget - finanţe şi muncă ale Camerei Deputaţilor privind OUG 20/2016, la care participă şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Ministrul a spus că ordonanţa a fost emisă de Guvern în momentul în care "în salarizarea din sistemul public prevala o dezordine foarte mare în ceea ce priveşte nivelul salarial". "Acest lucru se reliefa printr-o salarizare gen 'dinţi de fierăstrău' în sensul că persoane care lucrau pe funcţii care ar fi trebuit să aibă o salarizare mai redusă erau plătite mai bine decât persoane cu o salarizare mai ridicată, vechimile nu erau luate în calcul şi nu se respecta principiul la muncă egală - plată egală", a explicat Pîslaru.

El a adăugat că "anvelopa bugetară" pe care Guvernul o are la dispoziţie în mandatul său pentru acest lucru este de 2,3 miliarde lei. "În această anvelopă de 2,3 miliarde lei am avut în vedere să încercăm atenuarea inechităţilor care sunt în sistem pe acest principiu 'la muncă egală - plată egală' şi aici am avut acea formulă prin care am vrut să ne uităm mai ales la treptele de salarizare, mai ales că erau nerespectate în zona funcţionarilor publici. În aceaşi timp, am vrut să remediem o problemă în sistemul militar unde 30 la sută din personal îşi inclusese în anul 2010 un spor de merit şi restul de personal rămăsese neacoperit pe această zonă. Am încercat să tratăm sectorul de sănătate ca sector prioritar şi ne-am concentrat pe partea cheie a familiei ocupaţionale de sănătate - partea de medici şi de asistenţă medicală. Pentru acest sector am alocat 1,6 miliarde lei în total", a precizat Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai arătat că prin această ordonanţă s-a reuşit ca în domeniul educaţiei să fie creştere graduală a salariilor, printr-o nouă grilă, şi au fost eliminate şi inadvertenţele din administraţia publică centrală. El a susţinut că această ordonanţă nu este un lucru optim pentru salarizare. Potrivit lui Pîslaru, amendarea ordonanţei 20 astfel încât să fie acordate unele sporuri la sectorul de sănătate ar lăsa în spate familii ocupaţionale care în acest moment au un nivel de salarizare redus. "Cu toţii suntem de acord că prin ordonanţe punctuale mai mult creăm inechităţi decât le rezolvăm şi cu toţii avem un mandat din partea cetăţenilor, mai ales cei care sunt în zona publică, de a nu crea în acest moment distorsiuni care să coste şi să fie iresponsabile. Atunci aş vrea să cred cu tărie că, în momentul în care vom aduce amendamente care vor ţinti ca din 1,76 miliarde lei 1,1 miliarde se duc într-o zonă de detensionare, de a da drumul unor sporuri care se vor aplica numai ca modalitate de calcul la această familie de sănătate, nu este cel mai bun lucru în acest moment în societate. Tot ce vom reuşi să facem este să lăsăm în spate familii ocupaţionale care, în acest moment, au un nivel de salarizare redus", a arătat ministrul Muncii.

Comisiile de buget-finanţe şi de muncă s-au reunit pentru a discuta ordonanţa de urgenţă 20/2016 privind sectorul bugetar, în condiţiile în care Federaţia Sanitas a declanşat o grevă generală, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.