Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Muncii aruncă BOMBA: Multinaţionalele, 'vinovate' de rata mare a şomajului din Moldova şi sudul ţării

mediafax.ro
Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii a găsit o 'explicație' pentru sărăcia din județele din sudul și nord-estul țării și pentru ratele mari ale șomajului în aceste zone: mulținaționalele. Ministrul Muncii a afirmat că multe companii și-au construit fabricile în apropiere de granița vestică a României, unde aveau aproape autostrăzi pentru a-și transporta mărfurile, și au ignorat celelalte zone ale țării, lipsite de infrastructură.

Citeşte şi: Năstase, reacţie DURĂ după ultimatumul dat de americani: 'Credeam că epoca Nuland s-a încheiat'

"Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt județe cu zero la sută șomaj, în special cele care se află pe granița de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaționale, multe dintre ele având parte și de un ajutor de stat, s-au așezat acolo unde era mai simplu să-și transporte marfa în UE, adică mai aproape de rețeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe județe din Romania, unde șomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei și câteva județe din sudul Romaniei", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forței de muncă, potrivit Economica.net.

Peste 366.000 de şomeri erau în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la sfârşitul lunii iulie. Iar 80% dintre aceştia sunt fără studii, cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional.  Vaslui, Telorman, Galați, Buzău și Mehedinți sunt primele cinci județe unde rata șomajului este cea mai mare.

De altfel, rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns în România la cel mai ridicat nivel, în cel de-al doilea trimestru din acest an, la 15,4%, în timp ce, pe total populație, a fost de de 4,8%, în scădere față de trimestrul anterior cu 0,7 puncte procentuale, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Citeşte şi: Atac FURIBUND după reacţia lui Dragnea şi Tăriceanu la avertismentul dat de SUA: 'Nemernicilor...!' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.