Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Muncii vorbește despre dubla indexare a pensiilor în Moldova

Profit.ro
taxa taxe bani salariu portofel impozit

Invitat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, a vorbit despre indexarea pensiilor, începând de anul viitor.

„Va fi o dublă indexare pe 1 aprilie. În primul rând, se va indexa valoarea pensiei cu inflaţia pentru a menţine puterea de cumpărare, respectiv, va fi o creştere procentuală şi deasupra acestei creşteri va fi şi o majorare în sumă fixă pentru toţi pensionarii, într-o sumă fixă egală, calculată în baza creşterii economice, jumătate din creşterea economică reală a anului precedent adică a anului 2021.

Va fi un procent cu care se va mări pensia medie, acel procent va fi calculat din pensia medie şi suma fixă rezultată va fi acordată tuturor beneficiarilor de pensii.

Practic, vorbim de două mecanisme: un mecanism de indexare procentuală pentru toţi şi un mecanism de creştere în sumă fixă iarăşi pentru toţi.

Va fi resimţită această indexare, mai ales, că am avut inflaţie destul de mare în anul acesta. Cu siguranţă, eu anticipez, va fi o creştere mai semnificativă decât creşterea care a fost în octombrie şi chiar mai semnificativă decât cele două creşteri combinate din 2021.

Este un lucru bun pentru că acordăm o creştere mai semnificativă o dată pe an şi atunci pe toată durata anului pensionarii vor primi o pensie mărită decât să o creştem de două ori câte puţin”, a menţionat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite presa din Republica Moldova.

Oficialul a mai precizat că pentru anul viitor este prevăzută o creştere a fondului de pensii cu 18 la sută.

„Noi am bugetat cu 18 la sută mai mulţi bani în fondul de pensii anul viitor decât anul acesta. Pentru anul viitor fondul de pensii până la aproape 20 de miliarde de lei.

În acest an, în 2021, fondul de pensii este de 16, 9 miliarde de lei. Deci, de la 16,9 miliarde la 19,9 miliarde, cu trei miliarde mai mult ceea ce înseamnă creştere de 18 la sută, creşte fondul de pensii pentru anul viitor.

Şi dacă e să ne întoarcem în 2020, creşterea fondului de pensii a fost doar de 6 la sută”, a menţionat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.