Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: 'Descoperă şi cunoaşte România', un proiect viu

youtube.com
Andreea Păstârnac

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, consideră că programul "Descoperă şi cunoaşte România" este un proiect viu, care demonstrează că tinerii participanţi îşi doresc o colaborare intensificată. 

"Cred că este o schimbare, pentru că acest program nu este doar unul de laborator, pe care îl multiplicăm pur şi simplu. Este un program care arată că în faţa noastră sunt tineri care îşi doresc să se apropie de România, aici, la ei acasă, sau în alte părţi în Uniunea Europeană. Sunt tineri care îşi doresc o colaborare intensificată", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Andreea Păstîrnac. 

Păstîrnac a participat, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de închidere a programului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ediţia 2017 - "Descoperă şi cunoaşte România", dedicat în acest an etnicilor români din Republica Moldova. 

În acest context, ea a afirmat că în urma unor astfel de întâlniri "se nasc idei", fiecare din celelalte etape fiind dedicată unui alt subiect. 

Prima a inclus o dezbatere despre mass-media în construirea relaţiilor între comunităţi şi despre rolul noilor platforme de media, al noilor platforme sociale în marcarea relaţiilor bilaterale şi în construirea profilului comunităţilor româneşti. Cea de a doua serie a fost dedicată rolului tinerilor în formarea elitelor politice. 

"A treia şi ultima etapă din acest an a programului "Descoperă şi cunoaşte România" se referă la colaborarea sectorială, o paletă de domenii care constituie ansamblul nu doar al unei relaţii bilaterale, ci ansamblul unor relaţii dedicate comunităţilor istorice, dar şi noii diaspore emergente. Cred foarte mult că viitoarele luni vor aduce, sper, chiar şi aceiaşi tineri care au mai fost în program şi sper că ei vor fi şi viitorii interlocutori ai ministerului în programele pe care le derulăm în Republica Moldova, programe dedicate educaţiei în primul rând, dar şi dezvoltării şi cercetării", a arătat Păstîrnac. 

În cadrul evenimentului ministrul a amintit de faptul că în Parlament se află în dezbatere trei legi privind comunităţile româneşti din afara graniţelor. 

"De altfel, una din cele mai importante, Legea privind finanţarea comunităţilor româneşti, a fost adoptată, votată săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, şi sperăm că peste câteva săptămâni, în noul an, proiectele pe care le desfăşurăm cu dumneavoastră să fie mai moderne, mai europene şi mai puţin birocratice. În proiecţia bugetară, bugetul se află şi el în Parlamentul României, Ministerul Românilor de Pretutindeni beneficiază de un buget mai generos decât cel de anul acesta, ceea ce arată că dorim să continuăm politicile asumate de actuala coaliţie de guvernare", a spus Andreea Păstîrnac. 

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, şi-a exprimat speranţa ca, "într-un viitor nu prea îndepărtat, să ne regăsim cu toţii în aceleaşi idealuri comune". "Cred că noi, cetăţenii, putem să facem mai mult în sensul apropierii dintre cele două state. (...) Opinia mea personală, şi vreau să v-o împărtăşesc, este că putem trece barierele, putem trece Prutul prin astfel de activităţi culturale, educative, de cunoaştere reciprocă şi ceea ce va mai rămâne într-un final, sperăm noi nu prea îndepărtat, să ne regăsim cu toţii în aceleaşi idealuri comune", a punctat Ilie. 

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai ministerelor Transporturilor, Educaţiei Naţionale, Energiei şi Cercetării, tinerii basarabeni interesându-se în special de posibilitatea continuării studiilor în România prin intermediul sistemului de burse şi al altor facilităţi acordate de Guvernul român. 

Primele două etape ale proiectului s-au desfăşurat în perioadele 13 - 15 octombrie, respectiv 10 - 12 noiembrie, fiecare etapă implicând câte 100 de participanţi etnici români din Republica Moldova. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni doreşte să continue programul "Descoperă şi cunoaşte România" pe tot parcursul anului 2018, dedicat Centenarului, ediţiile viitoare urmând a se adresa celorlalte comunităţi româneşti din afara graniţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.