Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez al justiţiei a supravițuit unei moțiuni de neîncredere

romanialibera.ro
krs polonia

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a supravieţuit miercuri în parlament unei moţiuni de neîncredere, prin care opoziţia îl acuza că ar fi avut cunoştinţă despre campania de denigrare a unor judecători pusă la cale de responsabili de rang înalt din ministerul său, transmite dpa potrivit Agerpres

Moţiunea de neîncredere a primit 174 de voturi pentru, 240 împotrivă şi şapte abţineri.

La sfârşitul lunii august, un ministru adjunct al justiţiei a demisionat în urma dezvăluirilor că a orchestrat o campanie de ură împotriva judecătorilor care au criticat reformele introduse de guvern.

La momentul respectiv, Ziobro a declarat că 'dezaprobă' campania şi că i-a cerut adjunctului său să demisioneze.

Cu toate acestea, opoziţia a susţinut că Ziobro trebuie să fi ştiut despre această campanie şi i-a cerut demisia.

În moţiunea supusă la vot miercuri, partidul centrist de opoziţie Platforma Civică l-a mai acuzat pe ministru de subminarea independenţei justiţiei şi a statului de drept, un subiect care a dominat scena politică din Polonia în ultimii ani.

Printr-o măsură fără precedent, decisă printr-o moţiune introdusă de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), camera legislativă inferioară îşi întrerupe lucrările după şedinţa de miercuri până după alegerile generale de la 13 octombrie.

Prin cutumă, parlamentul şi încheie în mod normal lucările înainte de alegeri şi se reuneşte pentru o nouă legislatură cu parlamentarii nou aleşi.

De data acesta, partidul aflat la guvernare vrea să convoace din nou parlamentul în aceeaşi componenţă înaintea scrutinului.

Această manevră a provocat îngrijorarea opoziţiei, care se teme că majoritatea guvernamentală o va folosi pentru a trece proiecte de lege impopulare chiar dacă nu va obţine o majoritate în noul parlament.

'Lege şi Justiţie are un plan secret. Fie nu crede într-un rezultat pozitiv la alegeri (...) fie pregăteşte o lege care în mod normal nu ar fi aprobată la vot', a declarat Malgorzata Kidawa-Blonska, vicepreşedintă a parlamentului şi membră a Platformei Civice.

Partidul de guvernământ a explicat că vrea să le acorde parlamentarilor mai mult timp pentru campanie în circumscripţiile unde candidează, şi a promis că nu va introduce noi proiecte pe agendă.

Sesiunea parlamentară, ultima înainte de scrutin, urma să se încheie iniţial vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.