Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul rus de Externe îndeamnă UE să 'facă lumină' în cazul depozitelor de muniții din Vrbetice

Instagram
Serghei Lavrov

Uniunea Europeană este cea care trebuie să facă lumină în versiunile legate de ceea ce s-a întâmplat la depozitul din satul ceh Vrbetica, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția TASS.

”Toate aceste comentarii și declarații încurcate nu sunt foarte sănătoase din punct de vedere emoțional, iar eu aș spune că, probabil, în toate acestea, ca și în alte chestiuni legate de această poveste, trebuie să facă lumină Uniunea Europeană. Totul s-a întâmplat pe teritoriul ei”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

În opinia lui, păstrarea munițiilor la Vrbetica ar fi putut încălca o serie de acorduri internaționale. ”Din câte se poate presupune, judecând după comentariile specialiștilor, totul s-a întâmplat cu încălcarea unei serii întregi de norme și reguli aflate în vigoare în UE”, a subliniat ministrul. ”Există indicii consistente că au fost încălcate convenții internaționale, inclusiv Convenția de la Ottawa, ce interzice minele antipersonal, dar și așa-numitul acord privind comerțul cu arme, ai cărui participanți, din câte îmi aduc eu aminte, sunt toți membrii UE”.

Lavrov a adăugat că ”este momentul ca, acum, Bruxelles-ul să explice ce se întâmplă pe teritoriul țărilor ei membre”.

Reacția la cuvintele lui Zeman

În plus, Lavrov a declarat că reacția reprezentanților autorităților cehe la declarația președintelui țării, Milos Zeman, referitoare la incidentul de la Vrbetica, sugerează că, pentru autorii unor astfel de replici nu există alte versiuni pentru cele întâmplate decât vina Rusiei.

”După cum știți, președintele Zeman nu a propus altceva decât să continue investigarea tuturor versiunilor a ceea ce s-a întâmplat, cu șapte ani în urmă, la depozitul din Vrbetica. Iar faptul că, la o astfel de declarație de bun simț, a urmat reacția – inclusiv cea, mi se pare, a conducerii Parlamentului – care l-a acuzat pe președintele Zeman de faptul că obstrucționează ancheta, nu spune decât un singur lucru: că cineva, inclusiv cei care fac astfel de afirmații, au rezolvat totul pentru sine și au stabilit că alte versiuni, cu excepția vinei Rusiei, nu există”, a spus ministrul.

După cum a arătat Lavrov, concomitent cu asemenea declarații emoționale ale politicienilor, conducerea procuraturii Cehiei spune că ancheta celor întâmplate continuă.

În acest context, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a declarat, într-un comentariu oficial, că Moscova așteaptă din partea Cehiei, Bulgariei și Ucrainei explicații pe marginea informațiilor mass-media, potrivit cărora în depozitele din Vrbetica au fost păstrate muniții cu încălcarea Convenției privind interzicerea minelor antipersonal (KZPM).

Atenția MAE Rus a fost atrasă de informația ziarului german Die Welt, conform căreia în depozitele din Vrbetica se păstrau ”sute de mine antipersonal”. ”Aceste date pun la îndoială îndeplinirea cu bună-credință, de către Cehia, a obligațiilor ce îi revin în cadrul KZPM. Întrebări similare se ridică și în privința Bulgariei, al cărui cetățean, judecând după informațiile The New York Times, a fost proprietarul armelor păstrate în depozit, dar și în privința Ucainei, ca potențial beneficiar al mijloacelor indicate”, se arată în comentariul MAE Rus.

”Așteptăm din partea Cehiei, Bulgariei și Ucrainei explicațiile necesare legate de informațiile privind păstrarea în depozitele din Vrbetica a minelor antipersonal, ocolind KZPM”.

Ultima ora:

Președintele ceh Milos Zeman a dezvăluit secrete de stat prin dezvăluirea detaliilor exploziei la un depozit de arme din Vrbetica, au declarat senatorii Cehiei.

După declarația lui Zeman că nu există dovezi ale „implicării” Rusiei în explozia depozitului militar, publicul ceh a început să-i critice violent pe liderul național. Senatul are în vedere chestiunea depunerii unei plângeri constituționale împotriva președintelui pe tema înaltei trădării, a declarat președintele Camerei superioare a parlamentului ceh, Milos Vistrčila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.