Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătăţii a anunţat că medicii de familie ar putea acorda asistenţă refugiaţilor ucraineni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că medicii de familie ar putea acorda asistenţă refugiaţilor ucraineni, precizând că, dacă sunt probleme de natură birocratică, referitoare la înregistrarea şi decontarea acestor servicii medicale, acestea vor fi rezolvate.

Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că biroul de la Bucureşti al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a contactat o mie de medici de familie în legătură cu acest subiect.

"Am vorbit cu colegii de la biroul OMS din Bucureşti, au contactat, înţeleg, peste o mie de medici de familie, să vedem câţi răspund. Oricum, în zilele următoare o să invităm reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie. Trebuie sa fie un efort al tuturor şi dacă sunt probleme - pentru că trebuie să rezolvăm şi aceste probleme de natură birocratică privind înregistrarea şi decontarea serviciilor medicale pentru refugiaţii ucraineni, o vom face. Astăzi chiar am o întâlnire cu doamna preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi voi aborda acest subiect încât şi medicii de familie care au cabinete în România să poată să primească în număr cât mai mare aceşti refugiaţi, dacă au probleme de sănătate simple, care nu necesită asistenţă medicală spitalicească”, a afirmat Alexandru Rafila, informează News.ro.

El a explicat şi cum ar putea fi decontate aceste servicii medicale pentru refugiaţii din Ucraina.

"Putem să punem la dispoziţie lista cabinetelor de medicină de familie care acceptă să primească aceşti refugiaţi, dar întâi trebuie să îşi dea acceptul, să rezolvăm problemele de natură administrativă, dacă există. Nu ştiu în momentul de faţă să vă răspund dacă există sau nu probleme legate de decontarea serviciilor. Din câte ştiu eu şi din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, refugiaţii, dacă solicită servicii medicale primesc un număr unic de identificare şi pe baza acelui număr s-ar putea deconta serviciile medicale. Dar rămâne să confirmăm acest lucru”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El a mai afirmat că medicii de familie ar putea comunica cu pacienţii din Ucraina în limba engleză.

"Limba engleză ştiţi bine că este la îndemână în multe situaţii. E greu de crezut că în afara acestor centre specializate unde există translatori pentru că sunt centre integrate, oferă mai multe tipuri de servicii, vor putea să existe translatori în fiecare judeţ sau la fiecare cabinet de medicină de familie. Dar cred că se găsesc soluţii sau dacă este o situaţie de urgenţă, atunci pot fi îndrumaţi către Unităţile de primiri urgenţă, dacă este o situaţie mai serioasă”, a mai declarat Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.