Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătăţii afirmă că tragedia de la Spitalul Săpoca putea fi evitată: 'Sunt lucruri încă de neexplicat'

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea la Ministerul Sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică seară, la Buzău, că prima opinie pe care şi-a format-o referitor la cazul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca este că tragedia putea fi prevenită. "Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical", a spus Pintea, menţionând că sindicatul nu a solicitat Ministerului Sănătăţii angajarea de personal, ci doar sporuri salariale, transmite news.ro.

Sorina Pintea a declarat că nu va pleca de la Buzău până când nu se va finaliza partea de anchetă care ţine de Ministerul Sănătăţii.

"Am trimis Corpul de control aici pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Am considerat că este mai bine să vin şi, împreună cu cei de la Corpul de control, să finalizăm în seara aceasta toate cercetările care ţin de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea trage nişte concluzii şi a lua nişte măsuri urgente. Vă voi prezenta datele finale, nu plec de aici până nu finalizează Corpul de control raportul", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Pintea a spus că între timp a fost informată şi a primit date preliminare.

"Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical", a mai spus ea.

Întrebată dacă această tragedie ar fi putut fi prevenită, Pintea a spus: "O primă opinie, personală, da, eu cred că da".

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a pornit, duminică, spre Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta internă care se desfăşoară acolo şi pentru a oferi tot sprijinul procurorilor. ”Orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Pintea pe Facebook.

”În urma informării în permanenţă a premierului, la dispoziţia acesteia, am pornit de urgenţă la Spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută şi pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Este un caz tragic care impune rigoare în analiză şi măsuri urgene. Am spus de fiecare dată că siguranţa şi sănătatea pacienţilor sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris, duminică, pe Facebook, Sorina Pintea.

Aceasta a transmis condoleanţe familiilor pacienţilor ucişi.

”Suntem alături de familiile îndurerate şi le transmitem toată compasiunea noastră, precum şi asigurarea faptului că toţi cei ce se vor dovedi vinovaţi vor plăti”, a mai scris Pintea.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că Sorina Pintea a trimis la Săpoca Corpul de control.

Patru persoane au murit şi nouă au fost rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au spus că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii au afirmat că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

”Conducerea Sindicatului Sanitas Săpoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care şi-au pierdut viaţa pacienţii din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuţii intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil că în weekend o asistenţă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au scris, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Sanitas Săpoca.

Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.

Managerul unităţii medicale, Viorica Mihălaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, la momentul incidentului, în secţie erau şase asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.