Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății cere sancțiuni după amenda dată de Consiliul Concurenței: 'Firmele trebuie să fie sancționate conform legii'

Limitarea accesului pe piață sau înțelegeri în ceea ce privește prețul trebuie să fie sancționate conform legii, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice furnizoare de imunoglobulină.

„O să studiez. Nu cunosc detaliile acestui dosar. Dacă vreți, trebuie văzut punctul de vedere al acestui Consiliului Concurenței. Nu știu care e și punctul de vedere al companiilor care au fost supuse acestei sancțiuni. În mod evident limitarea accesului pe piață sau înțelegeri în ceea ce privește prețul sau care nu exced cadrului legal trebuie să fie sancționate conform legii”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, relatează Mediafax.

Ancheta Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.