Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătăţii spune că vaccinul contra gripei poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis: 'Nu putem comanda vaccinul în locul farmaciilor'

vaccin

Ministrul Sănătăţii spune că vaccinul contra gripei poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele, precizând că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă. Pintea spune că ministerul Sănătăţii nu poate comanda vaccinul în locul farmaciilor al căror stoc s-a epuizat, informează Mediafax.

“Vaccinurile pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele. (....) Farmaciile sunt societăţi comerciale care trebuie să se aprovizioneze şi cred că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă.(...) Nu putem să facem comenzi în locul farmaciilor şi nici în locul spitalelor. (...) Există medici care spun că nu au competenţă să scrie aceste reţete (n.r. - cu antivirale). Ba da, fiecare medic care are parafă şi certificat de liberă practică poate să prescrie aceste antivirale”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe.

De cealaltă parte, managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a recomandat oamenilor să nu abuzeze de Tamiflu (n.r. - medicament antiviral), chiar dacă nu se află pe nicio listă de restricţie.

“Tamiflu este un medicament antiviral cu care este bine totuşi să nu ne jucăm pentru că odată ce dezvoltăm rezistenţă la acest antiviral se întâmplă exact ca la antibiotice. (...) Tamiflu nu se află pe nicio listă de restricţie”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Citește și: Ce pericol te pândește dacă îți sufli nasul

Adrian Streinu-Cercel a explicat că decontaminarea sălilor de clase se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă.

“Infecţia gripală are o perioadă scurtă de incubaţie de una până la trei zile. (....) În momentul în care ne-am vaccinat avem la dispoziţie circa 7-10 zile să apară primii anticorpi, iar la 14 zile avem deja un titlu de anticorpi care să ne protejeze”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Sorina Pintea a spus că Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 25.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite săptămâna viitoare Direcţiilor de Sănătate Publică. Dozele sunt pentru persoanele aflate în grupele de risc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.