DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Ştefan-Radu Oprea prezidează luni reuniunea Consiliului Spaţiului Economic European, la Bruxelles

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, va prezida luni, la Bruxelles, a 51-a reuniune a Consiliului Spaţiului Economic European (SEE), conform unui comunicat al ministerului de resort. 

Consiliul SEE se reuneşte de două ori pe an la nivel ministerial, cu obiectivul de a evalua funcţionarea Acordului privind SEE şi reprezintă forul care asigură impulsul politic şi defineşte orientările generale ale punerii în aplicare a acordului. 

Uniunea Europeană este reprezentată de Consiliul UE (preşedinţia rotativă a Consiliului) iar statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS) din SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) sunt reprezentate de miniştrii afacerilor externe. Copreşedintele din partea statelor AELS din SEE este ministrul Afacerilor Externe din Principatul Liechtenstein, Aurelia Frick, care este însoţită de omologii săi din Norvegia şi Islanda.   

"Temele de discuţie de pe agenda reuniunii cuprind evaluarea funcţionării Acordului privind SEE şi o dezbatere orientativă privind schimbările climatice, cu accent pe strategiile pe termen lung în perspectiva anului 2050 şi implementarea Acordului de la Paris. La finalul întâlnirii, va fi supus spre adoptare proiectul de concluzii ale Consiliului SEE", se menţionează în comunicat. 

În marja reuniunii, ministrul român va participa la un seminar dedicat aniversării a 25 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind Spaţiul Economic European, organizat de statele SEE AELS, urmat de un cocktail aniversar. 

Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE şi cele trei state AELS - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia - într-o piaţă unică, denumită "Piaţa internă". Acordul SEE garantează drepturi şi obligaţii egale în cadrul Pieţei interne pentru persoanele fizice şi operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede încorporarea legislaţiei UE care reglementează cele patru libertăţi - libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalului - în toate cele 31 de state SEE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.