Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Transporturilor: Tronsonul Autostrăzii Transilvania dintre Cheţani şi Câmpia Turzii va fi finalizat anul viitor

autostrada

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri, la Zalău, că speră ca tronsonul Autostrăzii Transilvania dintre Cheţani şi Câmpia Turzii să fie finalizat anul viitor, în condiţiile în care s-a ajuns la o înţelegere prin care plăţile din partea statului român să fie realizate direct către subcontractorii antreprenorului general, potrivit Agerpres.

Lucian Bode a precizat că la preluarea mandatului de ministru acest obiectiv era un "muzeu", lucrările fiind sistate în totalitate. Pe de o parte, contractul trebuia să fie finalizat în 2018 şi, pe de altă parte, antreprenorul intrase în insolvenţă, a precizat ministrul Transporturilor.

În acest condiţii, exista varianta rezilierii contractului şi organizarea unei noi licitaţii pentru diferenţa de aproximativ 70% cât mai era de executat sau găsirea unei soluţii împreună cu antreprenorul general Straco şi cu subcontractorii acestei companii, fiind aleasă cea de-a doua variantă.

Citește mai multe despre tratamentul anevrismului de aortă toracică (TEVAR)

"După aproape un an de zile am reuşit să facem următoarele lucruri: 1. Am avansat cu aproape 10% din contract, suntem la peste 40%; 2. am reuşit împreună cu subcontractorii Straco să finalizăm lucrările la nodul de la Cheţani, astfel încât tronsonul de autostradă dintre Iernut şi Cheţani a putut să fie dat în trafic în luna septembrie; 3. Am găsit împreună banca finanţatoare, înţelegere parafată pe data de 26 octombrie, astfel încât plăţile pe care noi le realizăm către antreprenor pentru certificatele intermediare de plată să fie realizate direct către subcontractori. Aşadar, odată ce vom plăti subcontractorii cu tot ceea ce a depus antreprenorul general (...), eu cred că acolo lucrurile se vor îndrepta şi lucrările vor continua într-un ritm pe care noi ni-l dorim astfel încât anul viitor acest tronson să fie dat în trafic", a subliniat Lucian Bode.

Acesta a precizat că dacă anul viitor nu se vor finaliza lucrările, contractul va fi reziliat şi se va licita partea de lucrări rămasă neexecutată.

Deputatul PMP de Mureş Marius Paşcan anunţase marţi, printr-un comunicat de presă, că a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Bode, cu privire la situaţia de pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania între Cheţani şi Câmpia Turzii, unde constructorul nu ar mai continua lucrările.

"La Sesizarea Asociaţiei Pro Infrastructura, am adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în legătură cu situaţia extrem de îngrijorătoare privitoare la şantierul Autostrăzii A3 Transilvania între Cheţani şi Câmpia Turzii. Conform sesizării, constructorul Straco este cvasi-inexistent, iar subcontractorii neplătiţi au plecat sau sunt pe cale să o facă. După deschiderea nodului rutier de la Cheţani, cei de la Straco au dispărut aproape în totalitate din şantier, iar subcontractorul pe partea de structuri Baxcom nu a fost plătit pentru lucrările executate şi a părăsit lucrarea. În prezent doar subcontractorul pe partea de terasamente, Marcotim, mai este mobilizat, însă în lipsa plăţilor şi a aprovizionării cu materiale din partea Straco, în scurt timp va intra în incapacitate de a asigura consumabilele în şantier şi de a plăti salarii sau taxe. Deşi vremea este încă prielnică pentru turnarea covorului asfaltic, rigole sau casiuri a celor 4-5 km de terasamente finalizate de Marcotim, în lipsa unei minime implicări din partea antreprenorului aceste terasamente vor suferi degradări peste iarnă", a arătat Marius Paşcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.