Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul turc pentru afaceri europene acuză Germania că se foloseşte de UE în disputa sa cu Ankara

ue turcia ue

Ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik a acuzat vineri guvernul german că încearcă să se folosească de Uniunea Europeană în disputa sa cu Ankara şi a cerut să se pună capăt unui 'cerc vicios', relatează DPA şi AFP. Omer Celik a afirmat că aceia care solicită ca negocierile de aderare la UE cu Turcia să fie suspendate încearcă să se 'folosească de Uniunea Europeană pentru a-şi rezolva problemele bilaterale'. 'Uniunea Europeană nu ar trebui să fie folosită ca un instrument pentru rezolvarea problemelor bilaterale', a subliniat el.

Ministrul turc a cerut nu doar reluarea, ci şi extinderea negocierilor de aderare între UE şi Turcia. El a afirmat că ţara sa este pregătită să discute despre chestiuni precum drepturile fundamentale şi independenţa justiţiei în cadrul acestor negocieri. Atât cancelarul federal german Angela Merkel, cât şi contracandidatul său principal Martin Schulz au îndemnat, în timpul dezbaterii lor televizate de duminică înaintea alegerilor din 24 septembrie, la suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE.

Însă, în timpul reuniunii de două zile pe care miniştrii de externe ai ţărilor din UE au avut-o în Estonia, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, mai mulţi miniştri au declarat în mod ferm că încheierea oficială a negocierilor de aderare, care ar trebui să fie o decizie unanimă a statelor membre ale UE, nu este o opţiune. Omer Celik a salutat refuzul majorităţii celorlalte 27 de state faţă de solicitarea cancelarului Angela Merkel de a se suspenda negocierile de aderare cu Ankara. 'Pot să spun clar că nu există entuziasm (din partea statelor UE) pentru oprirea sau suspendarea negocierilor de aderare', a subliniat ministrul turc în marja reuniunii UE de la Tallinn, unde au fost invitate ţările candidate la aderare.

'Nu puteţi vorbi despre oprirea sau suspendarea negocierilor de aderare şi apoi să le reluaţi şase luni mai târziu', a avertizat Celik, subliniind că 'Turcia este o ţară mare, importantă din punct de vedere strategic'. Relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au deteriorat după lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia, ca urmare a criticilor venite din partea Germaniei în legătură cu campania de epurare a presupuşilor susţinători ai clericului Fethullah Gullen, conform Agerpres. 'Germania este aliatul nostru (...) Avem relaţii istorice cu Germania, însă există desigur subiecte incomode de care ne ocupăm acum', a spus Celik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.