Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV | Ministrul ucrainean al Agriculturii îngroapă un 'fake news': Cerealele din Ucraina sunt doar în tranzit prin România

Agerpres
cereale ucraina

În ultimele zile, o informație lansată de un site internațional de specialitate a generat din nou revoltă în România, pe tema cerealelor din Ucraina. Într-o declarație pentru stiripesurse.ro, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, neagă categoric faptul că România ar fi importat cereale din Ucraina.

Informațiile eronate vehiculate în presă

Site-ul de specialitate Agricensus nota zilele trecute că, de la începutul acestui an comercial care a început în iulie 2023, România a fost cea mai mare a doua piață de desfacere pentru grâul din Ucraina, după Spania. Traderii au adus în țară un milion de tone de grâu, din cele până la10,3 milioane de tone exportate de Ucraina.

Sursa citată susținea că Spania (3,3 milioane de tone), România (1 milion de tone), Egipt (788.700 de tone), Pakistan (696.200 de tone) și Turcia (615.100 de tone) au fost primii cinci importatori de grâu ucrainean de la începutul sezonului. Datele ar proveni de la serviciul vamal ucrainean.

Reacția ministrului Mykola Solskyi

Stiripesurse.ro a solicitat ministrului ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, să confirme sau să infirme informațiile vehiculate în presă. Oficialul de la Kiev afirmă că mărfurile ucrainene sunt doar în tranzit în România.

„Din 2 mai 2023 și până la 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a interzis temporar importurile de cereale din Ucraina în cinci state membre ale UE, inclusiv în România. Începând cu 16 septembrie 2023, Ucraina a introdus licențe de export pentru aceste produse în România, în timp ce România a introdus licențe de import. Aceste măsuri sunt în vigoare și în prezent, ceea ce înseamnă că nu se mai importă cereale în România. Cerealele din Ucraina trec prin România doar în tranzit”, a declarat Mykola Solskyi pentru stiripesurse.ro.

content-image

Precizările ministrului român al agriculturii

„România nu a importat cereale din Ucraina pentru consum uman sau pentru furajare, de la 1 iulie 2023 și până în prezent!”, scrie ministrul român Agriculturii pe Facebook. Florin Barbu dă asigurări că acesta este adevărul, altfel de informații vehiculate în spațiul public fiind „fake news”.

„Ministerul Agriculturii nu a eliberat până la această dată, nicio licență de import pentru cereale sau alte produse provenite din Ucraina pentru care este necesară licențierea!

Informația vehiculată în spațiul public cum că România ar fi importat 1 milion de tone de grâu din Ucraina, începând cu data de 1 iulie 2023 este un FAKE NEWS!

În realitate, singurele importuri de cereale provenite din Ucraina au fost realizate în primele luni ale anului 2023, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor sau în baza contractelor încheiate înainte de data de 2 mai 2023.

Eu înțeleg îngrijorările fermierilor noștri despre importurile ieftine din Ucraina.

Este un subiect sensibil, iar astfel informații halucinante aruncate în spațiul public, fără a fi verificate, pot crea panică

Pentru a nu mai exista niciun fel de interpretări cu privire la cantitatea de cereale importată de România, fac publice datele colectate de la ANSVSA și Autoritatea Vamală Română cu privire la importurile din Ucraina la principalele cereale (grâu, porumb și floarea soarelui) pentru consumul uman și furajare.

Acesta este adevărul”, scrie pe Facebook Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.