Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Minuni' de campanie electorală - Bolojan resuscitează după trei ani Air Oradea, pentru zboruri pe bani publici cu pasageri puțini

bolojan air oradea

City managerul municipiului Oradea, Mihai Jurca va semna joi, la Chişinău, cu administratorul companiei HiSky, Iulian Scorpan, contractul de asociere în participaţie între Societatea Air Oradea S.A. şi compania aeriană HiSky Europe S.R.L. din Bucureşti, aprobat miercuri de consilierii judeţeni, prin care se deschide calea pentru noi rute aeriene din Aeroportul din Oradea către Bucureşti şi Londra. Zborurile pe bani publici sunt ultima soluție a administrației locale pentru legături externe de pe Aeroportul Oradea, după ce în ultimii ani toate companiile aeriene au renunțat din lipsă de pasageri. Zona este prea puțin dezvoltată economic pentru a asigura o cerere constantă de astfel de zboruri, nefiind profitabil pentru companiile aeriene să zboare de la Oradea. La această situație se adaugă și concurența mult prea puternică a aeroporturilor din Cluj (la 150 de km distanță) și Debrecen (în Ungaria, la mai puțin de 100 de km).

"Odată cu semnarea lui, compania va începe planificarea operaţională, anume să rezerve sloturile în aeroporturi, să contracteze companiile de handling şi de combustibil, urmând ca în cel mai scurt timp, fără să avem o dată clară, să anunţăm programul de zbor. Cel mai târziu, zborurile vor demara din luna octombrie. Conform contractului, HiSky va opera 5 zboruri pe săptămână pe ruta Oradea - Bucureşti şi retur, respectiv 3 zboruri pe săptămână pe ruta Oradea - Londra şi retur. În sezonul estival, minum un charter pe săptămână", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, city managerul Mihai Jurca.

Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea se implică în acest proiect ca acţionari ai Companiei Air Oradea, care va contribui cu o sumă de 750.000 de euro, total pe un business plan de cinci ani.

Investiții în aeroport, în speranța unor noi zboruri

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, a subliniat, în şedinţa de consiliu judeţean, importanţa diversificării rutelor de zbor având în vedere dezvoltarea infrastructurii Aeroportului din Oradea, pentru a valorifica investiţiile realizate.

"Investiţiile care au fost făcute în această perioadă şi care continuă să se realizeze la Aeroportul din Oradea pentru a dezvolta infrastructura aeroportuară, trebuie puse în valoare prin apariţia unor noi curse interne şi internaţionale. În acest sens, împreună cu Primăria Oradea, în cadrul acestei companii pe care am înfiinţat-o împreună - Air Oradea, facem demersuri pentru a avea curse spre destinaţii cât mai diverse", a declarat Mircea Mălan.

HiSky dispune de o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configuraţii variate, inclusiv o aeronavă cu 275 de locuri pentru zborurile către SUA.

Air Oradea a fost înfiinţată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiţii concurenţiale de piaţă, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internaţional Oradea, societatea având ca obiect principal de activitate CAEN 5110 - Transporturi aeriene de pasageri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.