Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană, întrebat dacă România este pregătită de un război hibrid cu Rusia: 'Nici America nu a fost'

Inquam Photos / Octav Ganea
mircea geoana

Mircea Geoană a vorbit pentru Agerpres despre tensiunile dintre Occident și Rusia.

"AGERPRES: Media ruseşti sunt văzute destul de critic în Occident. Cum echilibraţi discuţia în cadrul panelului?

Mircea Geoană: Eu cred că a fi extrem de vigilent cu privire la propaganda tot mai insidioasă şi mai eficace pe care Rusia o execută la nivel european şi transatlantic şi în America, nu trebuie să ne împiedice să discutăm, mai ales cu reprezentanţi ai mediilor ruseşti. Înţeleg că această linie de confruntare şi de coliziune între Occident şi Rusia până la urmă nu este un lucru care să fie inevitabil. De aceea, dacă putem asculta şi opinii, inclusiv şi din Federaţia Rusă, de la oameni care pot să ne explice care sunt şi alte resorturi şi care ar putea să fie, eventual, o metodă de a înţelege şi a contracara mai bine intenţiile, să zicem, maligne ale Federaţiei Ruse - e un lucru pe care îl facem. Pe de altă parte, dacă există elemente constructive, care pot să reprezinte un început de dialog relativ normalizat între Occident şi Rusia, România ar trebui să fie prima ţară, fiind ţară de primă linie, interesată ca o relaţie constructivă şi echilibrată să se dezvolte. Deocamdată suntem extrem de vigilenţi, extrem de atenţi. Nu suntem nici noi imuni la acest tip de propagandă şi faptul că nu avem lucruri vizibile, cum este cazul alegerilor americane sau referendumului din Catalunia, al alegerilor germane sau alegerilor franceze, unde există amprente de influenţare din partea Rusiei, nu înseamnă că România nu trebuie să fie extrem de atentă şi în sens de contracarare, dar şi în sens de a putea să anticipăm eventualele evoluţii.

Citește și: Dezvăluire explozivă a unui controversat afacerist: Cum a făcut DNA presiuni asupra sa pentru a o denunța pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga

AGERPRES: Printre invitaţi se numără şi oficiali NATO. Cum va fi discutat rolul României în Alianţă?

Mircea Geoană: Înţelegem cu toţii că dimensiunea clasică de securitate, cea pur militară, nu mai este suficientă în condiţiile în care există atât de multe elemente de război asimetric, de război hibrid, de metode tradiţionale, dar şi metode noi, cum e cazul zonei de atacuri cibernetice, război de propagandă, zone de influenţă economic mascate, deghizate în alte tipuri de prezenţă în Europa şi în spaţiul transatlantic. Ceea ce şi asistentul secretarului general (al NATO - n.r.), Wayne Bush, care participă la Bucureşti, dar şi secretarul general Stoltenberg, care vine la Bucureşti pentru Adunarea Parlamentară NATO, ceea ce şi excepţionalul înalt demnitar NATO Sorin Ducaru a spus-o în repetate rânduri, ocupându-se de riscurile emergente, din punctul de vedere NATO, este că în clipa de faţă trebuie să încercăm să completăm doctrina NATO, direct sau indirect articolul 5, cu elemente actualizate ale tipului de confruntare şi de riscuri militare sau cvasimilitare pe care Rusia pare astăzi să le prefere. Sunt şanse infime să avem în relaţia noastră sau a Poloniei sau a NATO cu Rusia un război convenţional. Sunt şanse infime. La nivel de scenarii, trebuie să fim pregătiţi cu toţii, dar este evident faptul că războiul de influenţă şi războiul de nouă generaţie se duce şi cu alte metode. Acesta este scopul acestui panel în care înalţi demnitari români, conducerea Ministerului Apărării Naţionale, oameni care se uită inclusiv din perspectivă politică, oamenii care se uită dintr-o perspectivă economică, de comunicare publică - încercăm să ne facem datoria, inclusiv în educarea unui public mai larg cu ultimele evoluţii dintr-o confruntare în care România, evident, trebuie să fie cât mai puternică şi cât mai bine protejată.

Citește și: Scrisoare deschisă pentru Tăriceanu, după decizia CCR: 'Un atac de maximă gravitate la adresa democrației, voinței populare și ordinii într-un stat de drept'

AGERPRES: Din punctul dumneavoastră de vedere, România este pregătită pentru un asemenea război hibrid sau este conştientă că trebuie să se pregătească?

Mircea Geoană: Nici America nu a fost pregătită pentru aşa ceva. Este clar că Rusia a învăţat ceva şi din perioada Războiului Rece, când a pierdut cumplit războiul de propagandă. Foloseşte acum instrumente extrem de moderne, inclusiv faimoşii Bots, foloseşte un arsenal care până nu demult era în apanajul Occidentului. Au învăţat lecţia, au internalizat-o, şi-au dat seama că nu se pot măsura ca forţă economică şi chiar şi militară cu un Occident care este de 15-20 de ori mai puternic şi mai bogat decât Federaţia Rusă. Joacă cu ceea ce am putea numi armele săracului, pentru că din punctul de vedere cost-eficacitate, este o investiţie excepţional de bună. Trebuie să înţelegem că jocul se joacă şi cu alte instrumente şi că în societăţile deschise, democratice, cum este şi cazul României - cu toate imperfecţiunile noastre, suntem o ţară democratică, o ţară deschisă -, este mult mai greu de contracarat o astfel de campanie, decât într-o societate autoritară, în care închizi internetul când vrei, în care site-ul care nu-ţi convine pleacă, în care CNN-ul de la Moscova e pe picior de plecare pentru că nu cântă melodia pe placul Kremlinului. Deci, într-un fel, societăţile democratice şi deschise au în sine o vulnerabilitate pe care societăţile închise nu o au. Elementele noastre cele mai puternice pot să fie elementele noastre cele mai vulnerabile. Asta este, într-un fel, ironia strategică a acestui război asimetric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.