DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mircea Geoană: NATO le rămâne profund recunoscătoare militarilor români din Afganistan

facebook.com
Mircea Geoana

Timp de 19 ani, prin eroism, sacrificiu și înalt patriotism, militarii noștri au reprezentat un model de profesionalism, cooperând exemplar cu aliații din NATO și cu partenerii noștri la nivel global, a afirmat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, miercuri, după ce a participat la Ceremonia Militară dedicată încheierii participării României în războiul din Afganistan.

„Ca națiune și ca Alianta le rămânem profund recunoscători, având obligația de a asigura veteranilor și militarilor noștri toate condițiile profesionale, sociale și materiale necesare acestui corp de elită al Statului român”, a mai transmis Geoană.

Încheierea misiunii Armatei României în Afganistan a fost marcată, miercuri, printr-o ceremonie militară organizată la Arcul de Triumf, în cadrul căreia au defilat detaşamente reprezentând structurile care s-au aflat în acest teatru de operaţii, iar zona a fost survolată de un avion C 130 Hercules şi o formaţie de trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Au trecut pe sub Arcul de Triumf detaşamente ale Comandamentului Forţelor Întrunite, Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi unul format din militari răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii.

Defilarea a continuat cu detaşamente ale Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab, Batalionului 20 Infanterie Dolj, Brigăzii 282 Blindate Unirea Principatelor, Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, Batalionului 280 Infanterie Mecanizată Căpitan Valter Mărăcineanu, Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei, Brigăzii 1 Mecanizate Argedava, Batalionului 495 Paraşutişti Căpitan Ştefan Şoverth, Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan, Batalionului 811 Infanterie Dej, Batalionului 812 Infanterie Bistriţa, Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu.

În cadrul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor care au participat la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Au fost rostite solemn numele militarilor români căzuţi la datorie în Afganistan, iar participanţii la ceremonie au ţinut un moment de reculegere în memoria lor. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori.

La ceremonia de la Arcul de Triumf au mai participat preşedinţii Senatului, Anca Dragu, Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în teatrul de operaţii din Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români - un pluton de poliţie militară, o aeronavă C 130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002 a fost dislocat primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii şi Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi. În ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.