Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană (NATO): 'Niciodată vreodată România nu este şi nu va fi mai protejată şi mai sigură decât acum, niciodată'

facebook.com
Mircea Geoana

Summitul NATO de la Madrid va fi o reuniune "istorică", în contextul în care va fi aprobat conceptul strategic şi vor exista o serie de hotărâri relevante pentru direcţia globală a organizaţiei şi pentru Europa de Est, inclusiv pentru România, afirmă Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, relatează Mediafax.

"Summitul de la Madrid va fi unul dintre cele mai transformative întâlniri la nivel înalt din istoria recentă a Alianţei. Va avea ingredientele unui summit istoric. Ce vom face? Vom reconfirma sprijinul pentru Ucraina, vom reconfirma sau vom confirma noua postură şi prezenţă NATO pe flancul estic, inclusiv în România (...); vom adopta noul concept strategic al NATO, care înseamnă modul în care vom organiza Alianţa pentru mulţi ani de zile. Ne vom pregăti pentru intrarea într-o zonă în care tehnologia şi transformările de tehnologie vor fi adaptate la NATO; vom avea în premieră la un summit NATO liderii Japoniei, Australiei, Coreei de Sud şi ai Noii Zeelande, la summit la noi. Ceea ce arată că NATO are în clipa de faţă şi preocupări globale. Vom avea un summit istoric, cum spune Jens Stoltenberg (secretarul general NATO - n.red.) şi aş spune şi eu un summit istoric şi în sensul unei transformări profunde a modului în care lucrăm împreună şi operăm în NATO", a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

Secretarul general adjunct al NATO consideră că România are oportunităţi foarte mari în noul context.

"NATO este fundaţia, este temelia pe care se construieşte orice altceva. Dacă ai pace, securitate, predictibilitate, poţi să construieşti. (...) Nu există casă fără fundaţie, deci nu poţi construi pe nisipuri mişcătoare. Iar faptul că România şi flancul estic şi toată zona NATO sunt în clipa de faţă mai ancorate şi mai sigure decât oricând altcândva în istoria României - niciodată vreodată România nu este şi nu va fi mai protejată şi mai sigură decât acum, niciodată -, asta este o invitaţie; aşa cum intrarea în NATO a atras intrarea în Uniunea Europeană, şi intrarea în UE a atras un ciclu de dezvoltare, eu anticipez că aceste chestii de la Madrid, care nu sunt legate în mod direct, strategicul cu economicul, dar ele de fapt sunt, adică în clipa în care ai o zonă în care ştii că există predictibilitate, o zonă care va fi la graniţa unei Ucraine care azi e în război, dar se va şi reconstrui şi va reprezenta un motor de creştere economică la nivel regional.

Infrastructurile nord-sud (...) - toate coridoarele au fost până acum mai degrabă est-vest -, faptul că acum, sperăm să vină şi Suedia şi Finlanda, înseamnă că din Norvegia, Suedia, Finlanda, ţările baltice, vom avea un continuu de ţări NATO, ceea ce pe mine mă îndeamnă să spun că vom avea probabil şi infrastructuri nord-sud. (...) Consecinţa unei podele straşnice este că se construieşte o casă straşnică şi o vom construi şi est-vest, o vom construi şi nord-sud. Iar, pentru România, care are această geografie atât de expusă câteodată, dar când ţi-ai pus-o la adăpost, ai o geografie foarte ofertantă. Şi est-vest şi nord-sud. Deci, România poate să devină şi trebuie să devină un fel de punte între continente, între regiuni şi, de ce nu, un pol de dezvoltare economică fără precedent", a subliniat Mircea Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.