Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană surprinde, după o reuniune a NATO: 'Orice ţară are dreptul de a decide alianţele din care să facă parte'

facebook.com
Mircea Geoana

Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vineri seara, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfăşurată la Bruxelles. Declarația lui Geoană este cu totul surprinzătoare, în contextul în care Rusia a trimis forțe militare în Kazahstan în baza unui tratat comun dintre cele două țări și la cererea expresă a președintelui kazah, iar Moscova a fost criticată de NATO și UE pentru decizia de a-și ajuta aliata.

Potrivit oficialului NATO, miniştrii au abordat implicaţiile pentru securitatea europeană a mobilizării ''nejustificate şi neprovocate'' de forţe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei, lansând un nou apel către Rusia să renunţe la retorica ''agresivă'' la adresa vecinilor săi, să-şi retragă forţele millitare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO| Secretarul de stat al SUA: 'Suntem gata să răspundem cu forţă la o nouă agresiune rusă, dar o soluţie diplomatică încă este posibilă'

''Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor.

NATO rămâne deschis unui dialog de substanţă în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-şi demonstreze dorinţa reală pentru dialog, diplomaţie şi respectarea angajamentelor şi normelor internaţionale. Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii şi securităţii europene, consfinţite în Tratatul de la Washington'', a scris Geoană pe Facebook.

Săptămâna viitoare a fost convocată şi reuniunea Comisiei NATO - Ucraina şi vor avea loc consultări şi cu alţi parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.