DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mircea Geoană: 'Vom ajunge să fim ţara cu cea mai mică densitate a populaţiei din Europa'

infobrasov.net
romani popor populatie

România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie, având un PIB mai mare de patru ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic, a afirmat, joi, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, la o conferință organizată de BNR și ASE, relatează Agerpres.

"Cum ne afectează pe noi acest sfârşit de eră şi începutul unui nou ciclu istoric? Pentru a încerca un răspuns, va trebui să privim cu atenţie modelul economic pe care l-am dezvoltat în ţara noastră în ultimele decenii şi să înţelegem ceea ce aş numi paradoxul românesc. Din punct de vedere al ciclului economic, România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Şi, totuşi, asistăm la un cataclism demografic, cu o populaţie care ajunge la nivelul anilor '60. Pe o suprafaţă cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim ţara cu cea mai mică densitate a populaţiei din Europa", a declarat Geoană.

El a declarat că, agregat, economia creşte, însă inegalităţile de dezvoltare între regiuni şi categoriile sociale sunt mai mari decât înaintea aderării. România are a doua cea mai rapidă creştere economică din Europa, dar aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei.

"Ce folos ca recuperăm teren faţă de media europeană, dacă indicatorii de dezvoltare umană rămân printre ultimii din Europa? Nu este de mirare ca tinerii continuă să emigreze. Nu este de mirare că elita intelectuală alege să se împlinească profesional în altă ţară. Ne bucurăm poate că imigranţii din Orientul Mijlociu sau Africa nu aleg să rămână în România, însă cauzele acestei alegeri trebuie să ne dea de gândit faţă de orice viitoare politică legată de demografie, atragere sau păstrare de forţă de muncă. Dacă este să spunem ceva important, pe scurt, vedem cum economia creşte, avem toate garanţiile de securitate, dar ţara devine mai şubredă şi vulnerabilă din interior. De aceea cred putem numi aceasta situaţie Paradoxul Românesc", a spus Mircea Geoană.

De asemenea, el a subliniat că a fost ignorat specificul cultural şi nevoile particulare de dezvoltare ale ţării şi că nu am reuşit niciodată să rezolvăm cu adevărat marea problemă a României moderne: decalajul cronic de dezvoltare între urbanul mare şi restul ţării.

"Cred că diagnosticul este clar pentru fiecare dintre noi, dar ce e de făcut? Unde găsim astăzi energiile, curajul şi încrederea pentru un nou început? În momente de acest gen de-a lungul istoriei, naţiunea noastră a ştiut să găsească resurse nebănuite de reinventare şi curaj politic. Iar dacă precedentul istoric nu va mai funcţiona, poate spaima de un viitor tot mai incert poate constitui catalizatorul de noi energii politice, economice şi intelectuale în România, în regiune şi în Europa", a punctat Mircea Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.