Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Radu dezvăluie că a învățat de la Ion Dichiseanu cum să bea whisky: 'Am regretat întâi omul și imediat apoi actorul Ion Dichiseanu'

mircea radu

Ion Dichiseanu a murit joi, la vârsta de 87 de ani. El se afla internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca. Realizatorul TV Mircea Radu susține că Dichiseanu avea un șarm aparte.

„”Mircică, văd că nu știi să bei whisky...” Ion Dichiseanu mă privea cu un amestec de simpatie și reproș. Aveam aproape 30 de ani și da, probabil că nu știam să beau whisky; în fond ce mare șmecherie era, puneai în pahar apoi dădeai pe spate, așa făceau și-n filme. ”Nu așa se face” mi-a zis. ”Dar cum?” . ”Întâi ceri o sondă - asta cu paharul borcănat e în western.

Pui whisky de două degete și până sus apă minerală; dacă vrei gheață bine, dacă nu, nu.” M-am mirat. ”Da, pentru că aroma se va păstra, tu nu te vei chercheli la petreceri și nici nu-ți vei paradi ficatul” mi-a mai zis și mi-a făcut cu ochiul.

Am râs și i-am spus că da, așa am să fac. De-atunci, deși au trecut peste douăzeci de ani, nu am trecut peste sfatul lui. Da, Ion Dichiseanu a fost un om special. Cu multă înțelegere față de cei mai mici ca el. Cu un șarm înnăscut și care, la fel ca și talentul, nu ținea cont de ani. Cu o modestie de necrezut pentru cineva de talia lui. Poate de aceea astăzi, în momentul când am aflat că nu mai e, am regretat întâi omul și imediat apoi actorul Ion Dichiseanu. Dumnezeu să-l ierte”, a spus Mircea Radu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: FOTO - Dan Negru, șocat de moartea lui Ion Dichiseanu: 'E prima dată când îmi dă țeapă' .

La începutul lunii februarie, Ioana Dichiseanu, fiica lui, a publicat un mesaj pe Facebook în care anunţa că actorul se confrunta cu probleme de sănătate cauzate de o investigaţie „făcută greşit” la o clinică privată. Ea a publicat numeroase mesaje legat de starea lui de sănătate şi revenirea acasă. La finalul lunii aprilie, nota: „Eu îl văd pe tata ca fiind un om luminos, cu poftă şi dorinţă de viaţă. Şi reuşeşte să îi facă şi pe cei din jurul lui să fie la fel. Sunt încrezătoare în forţele lui, dar şi în cele ale medicilor de la Spitalul Floreasca. Ne rugăm neîncetat ca Dumnezeu să îl aducă sănătos acasă!”.

Biografie

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera lui se întinde pe parcursul a şase decenii. Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A debutat într-un film inclus în competiția de la Cannes

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

Citește și: Colegii lui Ion Dichiseanu deplâng moartea acestuia: 'Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist'

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.