DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mișcare ciudată a unor parlamentari - propun încurajarea fumatului clasic prin interzicerea dispozitivelor electronice

Este cel puțin ciudată inițiativa unor parlamentari de a lupta împotriva fumatului. După interzicerea fumatului clasic în spațiile închise mulți dintre fumători au trecut pe dispozivele electronice care nu ard tutunul ci il încălzesc. Un fumat care este potrivit studiilor infinit mai puțin dăunător decât cel clasic.

Ori parlamentarii mânați de un populism greu de explicat propun interzicerea fumatul alternativ. Dacă acest tip de fumat ar fi interzis atunci este evident că fumătorii vor relua vechea practică - adică cea prin arderea tutunului, mult mai dăunătoare sănătății știindu-se faptul că viciul este foarte puternic.

La nivel public, în ultima perioadă, a început o adevărată campanie împotriva țigărilor electronice. O campanie care pare că are la bază orice altceva dar nu interesul pentru un mediu mai curat și cetățeni mai sănători. Principalul vector în această bătălie este secretarul de stat Raed Arafat, cel care a cerut reglementarea țigărilor electronice la fel ca țigările clasice în ciuda faptului că punctul său de vedere a fost combătut cu argumente de specialiști renumiți. Au fost chiar medici care i-au cerut acestuia să se ocupe mai bine se sistemul de urgență pe care îl păstorește și nu de un domeniu care îi este cu totul străin din punct de vedere profesional.

Citește și: INS anunță dezastrul: Rata anuală a inflaţiei a urcat la CEL MAI MARE nivel din iunie 2013

În fapt... autorii au depus inițiativa la Senat pentru că este o ciorbă reîncălcită - un proiect inițial a fost respins deja în Camera Deputaților.

"Actualmente, legea defineşte fumatul prin prisma arderii tutunului şi a inhalării fumului. Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţiile publice, conform legislaţiei în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă sau instituţii sanitare sau de învăţământ. (...) Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel încât prin fumat să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR şi PMP. 

Potrivit proiectului de lege, prin fumat "se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip 'ţigaretă electronică' sau dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.