Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcare de protest în Germania: Barurile vor să boicoteze Cupa Mondială din Qatar, chiar dacă pierd bani

Oliver Pieper/DW
boicot qatar

Atmosfera din Germania, în perioada premergătoare unei Cupe Mondiale de fotbal, nu a fost niciodată atât de calmă. În multe baruri se întâmplă ceea ce până acum era de neimaginat: Nu va fi difuzat niciun meci de fotbal în timpul Cupei Mondiale, notează DW.

Timp de 27 de ani, pub-ul cult Lotta din Köln a fost martor la toate momentele electrizante din fotbal. Când FC Köln înscrie un gol decisiv în prelungiri, aproape că explodează întregul bar. Oameni complet străini se îmbrățișează beți de fericirea victoriei. Berea Kölsch curge în râuri peste bar. Atmosfera îți face pielea de găină.

Cu cele două ecrane mari, Lotta atrage pariorii și atunci când joacă echipa națională masculină a Germaniei. Țipătul colectiv după golul marcat de Mario Götze în finala Cupei Mondiale din 2014 împotriva Argentinei a rămas de neuitat.

Așadar, ar trebui să fie ceva deosebit pentru ca Peter Zimmermann, coproprietar al Lotta, un fan pasionat al fotbalului și deținător de abonamente la iubitul său "Effzeh" - FC Köln pentru cei care nu sunt din zonă - timp de 20 de ani, să ia o decizie pe care mulți proprietari din Germania o iau chiar acum: Timp de patru săptămâni, televizoarele de la Lotta nu vor difuza niciun meci de la Cupa Mondială de fotbal, care începe duminică în Qatar.

"Vrem să dăm un exemplu împotriva acestui sistem complet corupt al FIFA, în care totul se rezumă de fapt la bani, iar drepturile omului și cultura fotbalistică nu contează deloc", a declarat Zimmermann pentru DW. "Și, bineînțeles, Qatar completează totul: opresiunea femeilor, discriminarea homosexualilor și condițiile de muncă îngrozitoare."

Program contrastant în pub-ul de fotbal din Köln

Când Cupa Mondială va începe duminică seara, cu meciul de deschidere dintre Qatar și Ecuador, ușile lui Lotta vor fi închise. Luni seară, când SUA întâlnește Țara Galilor, pariorii își vor testa abilitățile de trivia la un concurs de întrebări și răspunsuri în pub. Iar marți, când Franța va juca împotriva Australiei, pub-ul va găzdui o discuție despre situația din Qatar, politica FIFA și boicotul. Vor urma turnee de darts și foosball, proiecții de filme și jocuri de fotbal pe Playstation. Protestul de la Lotta a devenit viral. Chiar și o echipă de televiziune japoneză a apărut în cartierul din sudul orașului Köln care găzduiește Lotta.

"Cu cât se apropia Cupa Mondială, cu atât mai mult ne-am dat seama că Qatar este picătura care a umplut paharul și nu vrem să sprijinim acest lucru", spune Zimmermann. "În aprilie, am făcut public boicotul nostru și am atârnat un banner pe care scria "Boicot Qatar". Inițial, reacțiile au fost pozitive în general, chiar dacă la acea vreme eram încă într-o poziție minoritară."

"Pur și simplu prea mult"

Pentru prima dată în viața sa, Zimmermann nu cunoaște pe de rost programul Cupei Mondiale - ceva de neconceput până acum. Dar nu doar Lotta ia atitudine. În comparație cu turneele anterioare, entuziasmul pentru Cupa Mondială din Qatar este vizibil limitat. Nu există mașini cu steaguri germane lipite precar pe geamuri, nu se fac schimburi de autocolante cu fotbaliști, nu se organizează concursuri la birou. Și, deoarece Cupa Mondială are loc iarna, nici o vizionare în aer liber.

Lanțurile germane de magazine sportive Intersport și Sport2000 s-au plâns că vânzările de tricouri de la Cupa Mondială au scăzut cu până la 50% față de ultima Cupă Mondială masculină de acum patru ani. Potrivit unui sondaj recent realizat de institutul de sondare a opiniei publice Infratest dimap, mai mult de jumătate dintre germani se gândesc, de asemenea, să ignore complet Cupa Mondială.

Între timp, Lotta a eliminat din bar și toate sticlele de bere cu sigla Cupei Mondiale FIFA. Trebuie să recunoaștem că, recent, o mână de comentarii critice s-au scurs prin Instagram sau prin e-mail, în care proprietarii au fost numiți ipocriți pentru că își încălzesc barul cu gaz din Qatar.

Dar Zimmermann spune că nu regretă nicio secundă că a făcut din pub o zonă fără FIFA, deși vânzările vor avea cu siguranță de suferit din cauza boicotului din următoarele patru săptămâni.

"Desigur, Cupa Mondială de fotbal este întotdeauna o afacere suplimentară bună, mai ales când joacă Germania. Dar avem oaspeții noștri obișnuiți și sper că alți oameni vor veni aici pentru programul nostru alternativ. Ei spun: "Ne place fotbalul, dar acum, cu Qatar, este prea mult pentru noi"."

Proteste împotriva Qatarului pe stadioanele de fotbal din Germania

Dietrich Schulze-Marmeling va veni, de asemenea, la Lotta marțea viitoare. Nu ca invitat, ci ca vorbitor. Autorul a numeroase cărți de fotbal este, dacă vreți, un fel de căpitan de echipă al mișcării de protest împotriva Cupei Mondiale anti-Qatar. Suporterul înrăit al Borussiei Dortmund a lansat în urmă cu doi ani inițiativa #boycottqatar2022 și a scris chiar o carte despre controversa Qatarului și despre motivele pentru care Cupa Mondială nu ar fi trebuit să se desfășoare în națiunea deșertică.

Schulze-Marmeling spune: "Am fost surprins de amploarea protestelor și de cât de masive au devenit în ultimele săptămâni, în special în rândul fanilor în ultimele trei zile de meci din Bundesliga. Cred că ceva s-a acumulat de-a lungul anilor, iar Qatar a fost atunci pentru mulți chiar mai problematic decât [Cupa Mondială din 2018 din] Rusia. În ceea ce privește Rusia, mulți oameni au spus: "Bine, cel puțin este o țară mare, cu o anumită tradiție în fotbal. Dar Qatar, cu cei 350.000 de cetățeni ai săi, este pur și simplu absurd pentru multă lume'".

Germania, campioană mondială a moralei?

Toți cei care susțin apelul la acțiune sunt încurajați să inunde FIFA cu scrisori de protest, să nu cumpere niciun produs cu logo-ul Cupei Mondiale și să se abțină de la călătorii în Qatar și de la vizionarea partidelor din Germania. Scopul lui Schulze-Marmeling și al colegilor săi de campanie: Să nu mai fie atractivă "prezentarea Cupei Mondiale în acest mod pervers și să continue să ruineze fotbalul".

Dar cum rămâne cu oamenii care, în cele din urmă, încă se vor uita la meciuri? "Nu judec pe nimeni. De fapt, pot înțelege foarte bine acest lucru", spune Schulze-Marmeling. "Și toți cei care spun acum că nu se uită vor rămâne cu adevărat dacă Germania joacă bine? Important este să nu încetăm să privim turneul cu un ochi critic. Dezbaterea trebuie să continue în timpul turneului, iar mass-media trebuie să fie, de asemenea, conștientă de faptul că criticile nu pot fi ignorate. Avem nevoie de o discuție despre cum vrem să modelăm viitorul fotbalului."

Germania, în special, cu scena sa critică de fani ai fotbalului, care denunță în mod constant rasismul, homofobia și influența tot mai mare a investitorilor, se află în prima linie a acestei dezbateri. Dar pentru suporterii multor participanți la Cupa Mondială, situația locală a drepturilor omului din Qatar și corupția de la FIFA nu joacă aproape deloc un rol. Fotbalul eclipsează totul. Oamenii care iau în derâdere protestul spun că Germania va fi campioana mondială a moralei. Dar Schulze-Marmeling este fericit să accepte acest titlu.

„Dacă conștientizarea problemelor legate de drepturile omului este deosebit de proeminentă în societatea germană, atunci putem fi mândri de acest lucru. Când ești acuzat că trăiești în bula ta germană, eu spun întotdeauna: "Îmi pare rău, dar și alte țări încep să gândească diferit și este mai probabil să privească cu un anumit sentiment de admirație ceea ce se întâmplă aici [în Germania]". Primim o mulțime de întrebări, în special din Anglia, care ne întreabă: "Cum ați reușit să începeți protestele? Am dori să facem și noi asta, ne puteți ajuta?"”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.