Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcare perversă pe tema SIIJ - Cum vrea USR să scoată castanele din foc cu mâna UDMR (surse)

puterea.ro
pnl usr plus udmr

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se complică în Parlament, după avizele negative primite în comisia pentru drepturile omului și comisia pentru muncă. Pentru „îndulcirea” proiectului, care are și avizul negativ al CSM, în coaliție se discută o modificare controversată, însă USR nu vrea să-și asume propria idee, potrivit unor surse politice.

Așa cum STIRIPESURSE.RO scria ieri, coaliția de guvernare a luat în discuție introducerea unui aviz (conform sau consultativ) al CSM înainte de trimiterea în judecată a unui magistrat. Proiectul a plecat de la Ministerul Justiției fără această prevedere, care a apărut dinspre USR abia după ce a devenit clar că desființarea SIIJ ar putea să nu treacă de Parlament în forma propusă.

CITEȘTE ȘI: Alea japca est

Potrivit unor surse politice, ideea unui aviz al CSM pe fiecasre dosar cu magistrați aparține USR, însă partidul din care face parte ministrul Justiției nu ar vrea să-și asume modificarea și solicită ca UDMR să formuleze amendamentul și PNL să îl susțină.

În schimb, UDMR își menține poziția: desființarea SIIJ să fie însoțită de un trasfer al competenței de anchetare a magistraților către Parchetul General, cu către DNA și alte parchete competente, așa cum dorește USR. De altfel, revenirea competenței la DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care CSM a avizat negativ proiectul lui Stelian Ion, ținând cont de istoria abuzurilor acestei direcții din perioada 2014-2018.

Paradoxal, după ce au susținut desființarea SIIJ cu revenirea la status quo ante, invocând renunțarea la presupuse „superimunități” ale magistraților, liderii USR doresc să adopte, fără să=și asume, o soluție care ar fi reprezenta tocmai o sporire a așa-zise imunității, prin introducerea avizului CSM la trimiterea în judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.