Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alea japca est

justitie oarba

Războiul pe care actualul ministru al justiției l-a declanșat împotriva magistraților pare să intre în faza finală.

Cel mai recent interviu al ministrului l-a făcut pe președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, să sesizeze Inspecția Judiciară, iar procedura astfel declanşată se poate finaliza cu o decizie prin care să se constate că Stelian Ion a încălcat independența justiției. Este puțin probabil ca o asemenea decizie să nu aibă urmări și este de văzut dacă se va merge până la remaniere.

Interviul dat de Stelian Ion la G4media, cel care a generat acest episod, este presărat cu afirmaţii controversate, atât din perspectiva abordării, cât mai ales din cea a exprimării. Lăsând impresia că a parcurs prea repede drumul la statutul de activist în piaţă la cel de ocupant al unei funcţii care îl depăşeşte, ministrul justiţiei s-a lansat în atacuri în serie la adresa sistemului judiciar. De la acuzaţii de abatere de la lege în instrumentarea dosarelor, la soluţii date la comandă şi preluări 'cu japca', Stelian Ion a insistat să bifeze toate bornele derapajului instituţional, într-un limbaj total neacademic.

Este de neînțeles cum un ministru care ar fi trebuit să readucă încrederea în sistemul judiciar și mai ales în Ministerul Public, asupra căruia are autoritate constituțională, alege să aibă o asemenea abordare cel puțin ciudată.

După ce în spațiul public apar înregistrări cu procurorul Negulescu, în care sunt folosite expresii suburbane, să auzi ministrul justiției cum vorbește de preluarea unor dosare 'cu japca' este de-a dreptul halucinant. Fără o reacție fermă din partea CSM, asistam neputincioși la 'portocalizarea' justiției.

Nu putem spune că este o totală surpriză că s-a ajuns aici. Au fost numeroase semne că funcția de ministru este o pălărie prea mare pentru Stelian Ion. Supriza e mai degrabă faptul că acest cartonaș roșu este fluturat de Bogdan Mateescu, un judecător perceput ca fiind din valul revoluționar. Călit deja în luptele din ultimii ani din justiție și pe fondul unei abordări total puerile a ministrului justiției, ca în fotbal, Mateescu a avut de îndeplinit o simplă formalitate prin sesizarea de azi.

Aşa se întâmplă când vii cu zarurile la o partidă de şah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.