Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea 5 Stele intenţionează să rămână în coaliţia de guvernare din Italia, dar cere schimbarea unor politici

ANSA
Giuseppe Conte

Mişcarea 5 Stele (M5S) intenţionează să rămână în coaliţia de guvernare din Italia, însă doreşte o serie de modificări în politica executivului, a indicat miercuri liderul formaţiunii, Giuseppe Conte, mărind presiunea asupra prim-ministrului Mario Draghi, transmite Reuters.

'Suntem dispuşi să împărţim responsabilitatea guvernării aşa cum am făcut-o şi până acum, într-un mod loial şi constructiv, însă dorim schimbări majore', le-a spus Conte reporterilor după discuţia cu Draghi.

Potrivit Reuters, au existat informaţii că partidul, care se prăbuşeşte în sondaje şi a suferit recent o scindare, s-ar putea retrage de la guvernare în contextul în care relaţiile dintre Conte şi Draghi s-au înrăutăţit pe tema războiului din Ucraina şi a politicilor economice interne.

Draghi a negat săptămâna trecută că i-ar fi cerut fondatorului M5S, comediantul Beppe Grillo, să-l înlăture pe Conte de la şefia partidului, şi a afirmat că, dacă M5S va părăsi coaliţia de 'unitate naţională', el va demisiona din funcţia de premier.

Conform unui document înaintat şefului guvernului, M5S a cerut ca guvernul să reducă imediat impozitul pe salarii şi să dea asigurări cu privire la viitorul 'salariului de cetăţenie', o politică emblematică a acestui partid de reducere a sărăciei.

Potrivit lui Conte, Draghi a cerut timp pentru a analiza cererile M5S, relatează Agerpres.ro.

Situaţia s-ar putea lămuri chiar joi, când în parlament este programat un vot de încredere cu privire la un pachet de măsuri în care este inclus un plan pentru un nou incinerator de deşeuri la Roma, proiect căruia M5S i se opune cu putere.

Potrivit documentului M5S difuzat presei, partidul simte 'un disconfort puternic' în actualul guvern şi doreşte un accent mai mare pe politici de mediu şi măsuri de reducere a inegalităţii. M5S cere introducerea unui salariu minim, limitarea folosirii contractelor de muncă temporare, asigurări în privinţa stimulentelor pentru amenajări în locuinţe vizând reducerea consumului energetic.

Textul nu face totuşi nicio menţiune la viitoare livrări de arme pentru Ucraina, cărora M5S li s-a opus, dar la care Draghi nu dă semne că va renunţa.

Tensiunile politice în coaliţia lui Draghi sunt în creştere în ultimele luni înaintea alegerilor legislative de la începutul anului viitor, iar M5S nu este singurul partid care reclamă schimbări.

La fel ca M5S, Liga (extrema dreaptă) pierde constant sprijin în sondaje, iar liderul său Matteo Salvini i-a spus lui Draghi luna trecută că ar putea părăsi coaliţia în septembrie dacă poziţiile partidului - în materie de imigraţie, taxe, pensii şi reforma justiţiei - nu vor fi mai bine reflectate în deciziile guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.