Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea Imperială Rusă (ultranaționaliști ortodocși) a fost declarată organizaţie teroristă în Statele Unite

informnapalm.org
terorism terorist

Statele Unite ale Americii au desemnat o grupare ultranaţionalistă ortodoxă din Rusia, numită Mişcarea Imperială Rusă, drept organizaţie teroristă. Este prima dată în istorie când SUA au desemnat suprematişti albi drept terorişti, potrivit lui Nathan Sales, coordonatorul luptei antiteroriste din cadrul Departamentului de Stat american.

Membrii grupării se prezintă naţionalişti ortodocşi ruşi care susţin restabilirea monarhiei şi privilegiază interesele etnicilor ruşi, ucraineni şi belaruşi. Washingtonul acuză gruparea că "oferă pregătire paramilitară neo-naziştilor şi suprematiştilor albi" în două centre din Sankt Petersburg şi că a instruit astfel suedezi care au comis apoi atacuri în ţara lor la sfârşitul anului 2016-începutul lui 2017.

Guvernul american consideră, de asemenea, că membrii acestei grupări ruse "joacă un rol important în încercarea de a-i ralia pe europeni şi americani într-un front comun împotriva celor pe care ei îi percep ca inamici".

Din 2015, lumea a cunoscut o creştere a terorismului legată de supremaţia albă și Statel Unite nu sunt imune la această ameninţare, spun oficialii americani, referindu-se la atacurile recente "care vizează oameni din cauza rasei sau religiei lor în locuri precum Pittsburgh, Poway sau El Paso".

În mod obişnuit în astfel de desemnări, Departamentul Trezoreriei al SUA îngheaţă orice active pe care gruparea sau persoanele vizate le-ar putea avea în Statele Unite şi împiedică orice cetăţean american să facă tranzacţii financiare cu aceştia. Dacă gruparea are o expunere financiară minimă în Statele Unite, etichetarea prezintă riscul de a fi simbolică, scrie Reuters.

Departamentul de Stat a inclus pe lista neagră pentru terorism şi trei nume specifice - Stanislav Anatolievici Vorobiev, Denis Valliullovici Gariev şi Denis Valliullovich Gariev - consideraţi lideri ai grupării.

Această măsură intervine după ce Departamentul de Stat, în ultimul său raport anual privind terorismul, a indicat că actele de terorism cu motivaţii etnice şi rasiale au crescut alarmant în 2018, atât la nivel mondial, cât şi în Statele Unite.

Vezi si: SURSE - PSD & aliații avansează prudent spre Faza II din Parlament .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.