Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea pentru drepturile omului a fost desființată de justiția din Rusia

judecator justitie

Justiţia rusă a dispus vineri lichidarea asociaţiei ”Mişcarea pentru drepturile omului”, una dintre cele mai respectate în Rusia, aflată în vizorul autorităţilor, a declarat directorul acesteia Lev Ponomarev pentru AFP, potrivit news.ro.

”Vom face apel împotriva acestei hotărâri şi vom sesiza, de asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, a declarat Ponomarev, care a dat asigurări că mişcarea ”va continua să existe şi să lucreze”.

Prin această decizie, Curtea Supremă rusă a confirmat o cerere a Ministerului Justiţiei, care acuză acest ONG de încălcarea repetată a procedurilor administrative şi care cerea, astfel, dizolvarea acesteia.

Citește și: Blocaj total în cazul Caracal! Zidul de netrecut de care s-a lovit FBI

Înfiinţată în 1997, organizaţia nonguvernamentală (ONG) ”Mişcarea pentru drepturile omului” este una din asociaţiile de apărarea drepturilor omului cele mai vechi şi renumite în Rusia.

Potrivit site-ului său, ea numără câteva zeci de filiale, răsprândite în ţară. Din februarie, organizaţia principală era clasată de justiţie drept ”agent străin”, o denumire controversată.

Această clasificare, introdusă printr-o lege în 2012, serveşte la desemnarea unei organizaţii care beneficiază de finanţări din alte ţări şi care are o ”activitate politică”.

Acest concept vag a permis să se vizeze numeroase grupuri critice cu puterea, precum ONG-ul Memorial sau, mai recent, organizaţia opozantului Aleksei Navalnîi.

În decembrie, Lev Ponomarev, în vârstă de 78 de ani, a fost încarcerat timp de peste două săptămâni, din cauza unor îndemnuri la participarea la o manifestaţie neautorizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.