Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcări de ultimă oră în Turcia: Ce au decis oamenii lui Recep Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Autorităţile turce au suspendat luni din funcţie 95 de poliţişti din Istanbul, inclusiv şefi din cadrul poliţiei, a relatat canalul de televiziune CNN Turk, aceasta fiind cea mai recentă măsură din cadrul unei largi represiuni împotriva forţelor de securitate ca urmare a tentativei de puci eşuate de luna trecută, relatează agenţia Reuters. Aproximativ 80.000 de persoane din cadrul poliţiei, armatei, justiţiei şi funcţiei publice au fost date afară sau suspendate de la tentativa de puci din 15 iulie, când un grup de militari rebeli a încercat să înlăture guvernul de la putere. Turcia crede că în spatele puciului se află adepţii clericului Fethullah Gulen, care trăieşte în SUA. Gulen, care s-a autoexilat în SUA din 1999, a respins acuzaţiile şi a condamnat tentativa de puci.

Potrivit CNN Turk, cei 95 de poliţişti suspendaţi din funcţie sunt de la sediul poliţiei din Istanbul, care nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă. Pe de altă parte, fotografii publicate de agenţia turcă de presă Anadolu, citată de Reuters şi AFP, arată camioane, cu steguleţe turceşti arborate, ce transportă vehicule blindate, acoperite cu prelate, în afara garnizoanelor din Istanbul şi Ankara. Tancurile de asalt, simboluri ale loviturii de stat militare eşuate din Turcia din 15 iulie, au început luni să părăsească Istanbulul şi Ankara, în conformitate cu o decizie a autorităţilor privind delocalizarea unor părţi din garnizoane în afara celor două metropole.

Un prim convoi cu şase vehicule blindate a plecat din Istanbul cu destinaţia provincia vecină Tekirdag (nord-vest). Un alt convoi de opt blindate a părăsit Ankara îndreptându-se spre Cankiri, 150 de km mai la nord. Operaţiunea, care vizează mai multe garnizoane militare din cele două oraşe, va continua toată săptămâna, a precizat Anadolu. Baza militară Akinci, de la periferia Ankarei, de unde în timpul puciului au decolat avioane de vânătoare şi elicoptere pentru a bombarda mai multe locaţii din Ankara, inclusiv parlamentul şi intrarea în palatul prezidenţial, va fi de asemenea închisă, potrivit unui anunţ al premierului turc, Binali Yildirim, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.