Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune de antrenament a NATO în Irak după înfrângerea Statului Islamic

wikipedia.com
mosul irak

SUA propun ca NATO să-şi asume o misiune de antrenare a forţelor irakiene după înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat miercuri şeful statului major interarme american, generalul Joe Dunford, citat de AFP, scrie agerpres.ro

NATO "ar putea fi poziţionat ideal pentru a furniza o misiune de antrenament" forţelor irakiene "într-o perioadă îndelungată", le-a declarat jurnaliştilor generalul, în avionul care îl aducea de la o reuniune a alianţei la Bruxelles.

Anunțul meteorologilor: De când se ÎNCĂLZEȘTE vremea



Premierul irakian Haider al-Abadi a indicat deja că forţele irakiene ar putea continua să aibă nevoie de sprijin după înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic, dar nu a formulat încă precis aceste necesităţi, a amintit Dunford. 

Misiunea pe care ar putea s-o aibă NATO ar avea obiectivul prioritar de a dezvolta capacităţile armatei irakiene. 

NATO ar putea ajuta armata irakiană în materie de "logistică, achiziţii, dezvoltare a capacităţilor, formare a cadrelor şi academiilor", a indicat generalul Dunford.

ALERTĂ declanşată de specialişti: Cum te poţi îmbolnăvi din cauza laptelui


Dar ea s-ar distanţa de misiunile de consiliere forţelor combatante, care ar rămâne în sarcina coaliţiei împotriva Statului Islamic, a adăugat el. 

"Intenţia nu este ca NATO să acorde consiliere militară ca la Mossul şi Raqa" în prezent, a spus generalul. "Nu cred să fim acum pe punctul de a putea lua în calcul" ca NATO să preia complet misiunile coaliţiei, a adăugat el. 

Administraţia Trump exercită presiuni asupra NATO pentru a-şi dezvolta acţiunea împotriva grupurilor extremiste pe flancul său sudic, în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. 

Separat de problema unei eventuale misiuni a NATO în Irak, administraţia americană cere deja ca alianţa să facă parte oficial din coaliţia împotriva Statului Islamic. 

Această problemă va fi evocată la summit-ul NATO de la Bruxelles, primul summit al alianţei la care va participa preşedintele american Donald Trump. 

Şefii militari ai ţărilor membre ale NATO reuniţi miercuri s-au declarat favorabili acestei propuneri, potrivit generalului ceh Petr Pavel, care a condus lucrările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.