Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mister DESCIFRAT după șase decenii: De ce furnicile își decorează mușuroaiele cu capetele dușmanilor

insecte

Furnicile care își decorează mușuroaiele cu capetele dușmanilor din alte familii ale speciei încep să își dezvăluie secretele, comportamente misterioase fiind identificate și la alte familii din aceeași specie de insecte, arată National Geographic, potrivit MEDIAFAX

Misterul care înconjura până acum obiceiul familiei Formica archboldi de a-și decora mușuroaiele cu capete desprinse de pe trupurile unor furnici mult mai voluminoase decât ele a nedumerit pentru mult timp savanții.

Citește și: Klaus Iohannis a decorat-o astăzi- Cine este cea care are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu .

Comportamentul era cunoscut de peste 6 decenii, dar abia acum, când a fost corelat cu practicile altor familii din aceeași specie începe să capete o explicație.

Printre victimele preferate ale micilor furnici se numără furnicile cu mandibulă supradimensionată.

Adrian Smith, un biolog de la North Carolina State University, a publicat un studiu în revista Insectes Sociaux, arătând că Formica archboldi folosește substanțe toxice pentru a neutraliza agresivitatea furnicilor mai mari, acestea devenind victimele sale preferate.

Majoritatea familiilor din specia furnicilor sunt dotate cu posibilități de a folosi substanțe toxice, dar, de obicei, aceasta este ultima opțiune defensivă. Formica archboldi le folosește ca mijloace ofensive.

Tot un tip de substanțe secretate de furnici pare să furnizeze și explicația pentru comportamentul insectelor ”vânătoare de capete”. Atât micile făpturi prădătoare cât și victimele lor cu mandibule supradimensionate produc tipuri asemănătoare de hidrocarburi pe suprafaţa cuticulei, substanțele pe baza cărora furnicile se recunosc între ele. ”E ca și cum leul ar fi învățat să miroasă ca zebra, sau șarpele cu clopoței ca șoarecele de câmp”, spun cercetătorii.

Citește și: Propunere-șoc din PNL: fiecare cetățean să depună o declarație de avere (secretar de stat la Justiție)

Relația dintre cele două specii de furnici este incredibil de strânsă, ele existând numai în zonele în care există ambele familii.

Mirosul este folosit și de alte specii de furnici cu efecte mult mai vaste. Familia Polyergu este cunoscută pentru strategiile pe care le folosește pentru a se strecura în mușuroaiele altor genuri de furnici. Din momentul înc are reușesc să se infiltreze, fac totul pentru a ucide regina mușuroiului și pentru a-i prelua mirosul. În ultimă instanță ouale mușuroiului sunt transporate în propria colonie, unde furnicile se vor specializa, la rândul lor în deturnarea altor mușuroaie.

“Este incredibil modul în care Formica archboldi poate să doboare furnicile cu mandibulă supradimensionată și chiar par specializate în acest lucru”, arată Andy Suarez, entomolog la University of Illinois din Urbana-Champaign. “Când doboară furnicile uriașe cu substanțele toxice pe care le emană parcă te uiți la un film de Peter Jackson”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.