Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterioasele căi ale DNA: O plângere împotriva lui Ciolacu a ajuns la fratele fostului ministru Raluca Prună

puterea.ro
Marcel Ciolacu

O plângere penală la DNA, care îl viza și pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ajuns la procurorul Mihai Prună, fratele fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, ajuns pe ușa din dos în DNA, direct pe o funcție de conducere, deși nu avea experiență pe anticorupție.

Un denunț depus de protestatarul „Ceaușescu”

Revoluționarul Marian Moroșanu, zis și Ceaușescu, depunea la începutul anului 2020 o plângere penală pentru abuz în serviciu în formă continuată, la Parchetul General, împotriva lui Laurențiu Coca, fost senator PSD, care din postura de secretar de stat, demis ulterior de Guvernul Orban, a oferit avizul pentru ca actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, să primească certificat de Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din 1989.

Ulterior, plângerea depusă de revoluționar a ajuns la DNA. Într-o adresă a DNA din data de 20 octombrie, Marian Ceaușescu a fost anunțat că plângerea sa a fost clasată, dar, cu toate acestea, s-a constituit un nou dosar penal în care se cercetează modul în care i-a fost acordat președintelui PSD certificatul de Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din 1989.

content-image

FOTO: podul.ro

Dosarul există în continuare și este instrumentat de procurorul Mihai Prună, adjunctul șefului Secției a-2-a din DNA. „Persoana menționată de dv. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în legătură cu aspectele prezentate în articolul la care faceți referire„, este răspunsul DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro privind stadiul dosarului care îl vizează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Procurorul Mihai Prună, bine conectat

Prună a ajuns la DNA fără concurs. Secţia pentru procurori a CSM a decis, în şedinţa din 26 mai 2020, delegarea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (Secţia a II-a) din cadrul DNA a lui Mihai Prună, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul a fost numit pe aceeași funcție de Secția pentru procurori a CSM în ședința din 5 octombrie 2021, după cele trei delegări succesive permise de lege.

Procurorul Mihai Prună este fratele fostului ministru al Justiţiei din Guvernul Cioloş, Raluca Prună. Lipsit de orice experienţă în domeniul infracţiunilor de corupţie, acesta a fost propulsat direct într-o funcţie de conducere, în care controlează şi avizează dosarele făcute de procurori cu vechime în DNA. Mihai Prună a picat examenul de promovare la Parchetul General, iar activitatea sa s-a desfăşurat, până să ajungă la DNA, în domeniul dosarelor de omor. Procurorul a mai fost delegat la PÎCCJ, însă a părăsit structura de parchet, în urma modificărilor legislative din 2018, pentru că nu avea vechimea necesară pentru a activa la un asemenea nivel.

Mihai Prună este partenerul de viaţă al Mariei Magdalena Militaru, numită în 2020 în funcţia de procuror general adjunct al PÎCCJ, la propunerea ministrului Cătălin Predoiu. Maria Magdalena Militaru, anterior procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel București, este cea care l-a trimis în judecată pe polițistul Cristian Cioacă în dosarul „Elodia”.

În sistemul de justiţie este de notoritate faptul că Mihai Prună este un apropiat al procurorului Cristian Ban, membru CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului. Ban i-a fost şef lui Mihai Prună încă de la începutul carierei, când fratele fostului ministru al Justiţiei era procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Şeful DNA, Crin Bologa, are şi el legături cu fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. Acesta este un colaborator al Freedom House România. În septembrie 2015, actualul şef al DNA a participat la un eveniment organizat de Freedom House România la Chişinău. Directorul Freedom House este Cristina Guseth, prietenă a Ralucăi Prună.

Marcel Ciolacu: „Nu prea văd pe ce”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma joi că nu exclude posibilitatea în care autoritățile o să-i întocmească un dosar. Răspunsul a venit în contextul în care liderul PSD a anunțat că o să depună plângere pentru modul în care Florin Cîțu a alocat bani la administrațiile locale.

„Mie să îmi facă dosar? Ce dosar să-mi facă? Nu exclud acest lucru, dar nu prea văd pe ce. Nu beau la volan”, a spus Marcel Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.