Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misteriosul interviu al lui Zelenski la WP: A dispărut un fragment despre discuții secrete între Ucraina și șeful Wagner

captura youtube
zelenski

Site-ul Washington Post a publicat o transcriere "parțială" a unui interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, realizat de un grup mare de jurnaliști ai ziarului, datat 13 mai. Interviul propriu-zis a avut loc la 1 mai, iar unele articole bazate pe acesta au fost publicate în zilele următoare, notează BBC.

Cu toate acestea, unii utilizatori de internet au observat că, anterior, pe site a fost publicată o altă transcriere, care nu a fost numită parțială; aceasta a supraviețuit în arhivele de pe internet.

O comparație atentă arată că următorul fragment a dispărut din versiunea disponibilă acum:

  • Washington Post: Din documente reiese că GID, agenția dvs. de informații, a avut contacte tacite cu Prigojin; erați la curent cu aceste contacte, inclusiv cu întâlniri cu Evgheni Prigojin și cu ofițerii GID. Este adevărat acest lucru?
  • Zelenski: Aceasta este o chestiune care ține de serviciile de informații militare. Vreți să fiu condamnat pentru trădare? Și de aceea este foarte interesant dacă cineva spune că aveți documente sau dacă cineva din guvernul nostru vorbește despre activitățile noastre de informații. De asemenea, aș dori să vă întreb: cu ce surse sunteți în contact în Ucraina? Cine vă vorbește despre activitățile serviciului nostru de informații? La urma urmei, aceasta este cea mai gravă crimă din țara noastră. Cu ce ucraineni vorbiți?

Acest lucru este urmat de alte câteva remarci în care jurnaliștii îl asigură pe Zelenski că întrebările se bazează exclusiv pe documente americane care au fost scurse și că niciun oficial ucrainean nu a vorbit cu ei despre acest lucru.

  • Washington Post: Pot să vă spun exact ce informații există despre Prigojin și GUR. La 13 februarie, Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații din Ucraina, v-a informat despre un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova cu ajutorul a doi foști angajați ai Wagner. Budanov v-a spus că a văzut planul rusesc ca pe o modalitate de a-l demasca pe Prigojin, deoarece "noi avem de-a face cu el". L-ați instruit pe Budanov să o informeze pe președinta moldoveană Maia Sandu, iar Budanov v-a spus că SVR l-a informat pe Prigojin că va fi declarat trădător care lucrează pentru Ucraina. Documentul mai precizează că Budanov se aștepta ca rușii să folosească detalii despre negocierile secrete ale lui Prigojin cu GUR și despre întâlnirile cu ofițerii GUR din Africa...
  • Zelensky: Uite, ca să fiu sincer, ei bine, tu doar citești ceva, spui ceva. Eu nu înțeleg de unde o iei, cu cine vorbești și așa mai departe. Vorbiți despre cum m-am întâlnit cu Budanov. Asta îmi spune că sunteți - cum să vă spun? Se pare că aveți oameni care au niște înregistrări, sau că aveți dovezi, sau că aveți ceva, pentru că așa se pare. Faci din nou, îmi cer scuze, ceea ce ai făcut înainte. Publicați niște informații care nu ajută statul nostru. Așa că nu sunt foarte sigur despre ce vorbiți. Nu prea înțeleg care este scopul dumneavoastră. Scopul dumneavoastră este să ajutați Rusia? Adică, înseamnă că avem obiective diferite. Fiecare dintre aceste întrebări pur și simplu demotivează Ucraina, demotivează anumiți parteneri să ajute Ucraina. În fine, oricum, nu vă înțeleg scopul.

Acest tip de altercație cu Zelenski durează o bună bucată de timp, iar la final este clar că el crede că Washington Post a obținut intenționat de undeva documentele la care face referire, în loc să examineze ceea ce era disponibil pe serverele Discord datorită acțiunilor lui Jack Teixeira (aceasta este versiunea oficială a ceea ce s-a întâmplat, mai întâi de către presa americană și apoi de către autoritățile de anchetă).

"Ele [documentele] nu erau pe internet, ci făceau parte din ceva. Noi, societatea normală, nu aveam acces la toate acestea. Noi nu aveam. Și apoi, cred, au început să apară informații care au început să fie publicate parțial și toate astea. Cred că asta vă aparține - sau consiliului dumneavoastră editorial sau cuiva [editorul executiv al Washington Post și alți câțiva redactori seniori au fost prezenți la interviu]. Nu vreau să jignesc pe nimeni, nu știu. Așa că postați aceste informații pe bucăți. Postați informații despre contraofensiva ucraineană, despre asta și asta. V-am spus că eu cred că este - cum să spun? - cineva a auzit ceva undeva, cineva a publicat ceva undeva, dar informațiile au fost compilate, iar acestea sunt diferite și nu sunt în favoarea Ucrainei", este modul în care Zelenski formulează replica.

În această parte a interviului, el a vorbit în ucraineană, așa că în acest caz există o dublă traducere din ucraineană în engleză și apoi în rusă.

Au urmat frazele lui Zelenski potrivit cărora informațiile din documentele Pentagonului nu sunt sensibile.

Kievul susține că nu poartă negocieri cu Moscova. Singura excepție sunt discuțiile privind schimbul de prizonieri, care se desfășoară sub auspiciile GUR, condus de Budanov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.