Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterul războiului din Ucraina - Ce înseamnă de fapt litera Z de pe vehiculele militare rusești

tanc z

Z - De la un gimnast pe podium, la copii bolnavi în faza terminală la un spital de oncologie, rușii afișează litera văzută pe vehiculele militare ale forțelor țării lor. Există explicații diferite cu privire la originile sale și ce înseamnă de fapt litera Z folosită în războiul din Ucraina, notează Sky News.

Simbolul „Z” a fost observat inițial pe tancurile rusești și pe alte vehicule militare, dar a fost rapid acceptat de unii ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Cât de răspândită este utilizarea sa?

Doar știrile de luni au oferit două exemple de folosire a simbolului. Copiii bolnavi în fază terminali din orașul rus Kazan au fost încurajați să stea afară, în zăpadă, împreună cu mamele lor, formând litera Z, pentru a arăta sprijinul lor pentru invazie. Președintele organizației de caritate împotriva cancerului care conduce spitalul a spus că a folosit o dronă pentru a face fotografia.

Gimnastul rus Ivan Kuliak va fi investigat de organul de conducere al sportului după ce a purtat simbolul pe podium, după ce a terminat pe locul al treilea la paralele la o competiție din Qatar în weekend. Rivalul său ucrainean Illia Kovtun, care a câștigat medalia de aur, nu a părut impresionat.

Deci de unde vine?

Există opinii diferite în acest sens. Unii spun că este Z pentru За победу - pronunțat „za pobedu” (însemnând „pentru victorie”), alții spun că este pentru „Zapad” (Vest).

Mulți au remarcat asemănarea acesteia cu svastica - simbolul folosit de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial - și au poreclit-o „svastica lui Putin”.

Ministerul rus al Apărării pare să fi confirmat prima variantă.

Într-o postare pe Instagram la sfârșitul săptămânii trecute, a postat trei poze cu soldați ruși - soldații de astăzi juxtapuși cu ceea ce păreau a fi soldați sovietici - cu „Z” suprapus, alături de За победу - „pentru victorie”.

S-a crezut, de asemenea, că „Z” este o modalitate prin care armata Rusiei își identifică propriile forțe - o modalitate de a preveni incidente precum atacarea propriilor forțe. S-ar putea ca acesta să fi fost scopul inițial, dar, pe măsură ce simbolul a devenit mai cunoscut și a fost adoptat de susținătorii războiului, brațul de PR al armatei a decis să intre în acțiune.

Alte postări ale ministerului apărării folosesc expresii precum „pentru pace”, „pentru adevăr”, toate începând cu același sunet rusesc. Alții folosesc „z” în mijlocul cuvântului „demilitarizare” și „denazificare” - acesta din urmă în special a fost unul dintre motivele pe care președintele rus le-a invocat pentru invadarea Ucrainei.

Alte relatări au arătat că simbolurile sunt o modalitate de a indica originile forțelor - de exemplu, unii au spus că „Z” înseamnă forțe din districtul de est al Rusiei, în timp ce „Z” în interiorul unui pătrat văzut pe alte vehicule rusești înseamnă că forțele sunt din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

În primele zile ale războiului, Sky News a raportat că simbolul „Z” a fost văzut în interiorul pătratelor și triunghiurilor, precum și fără contur. În zilele mai recente, simbolul a fost văzut în Rusia pe mașinile oamenilor, pe tricouri, pe dube cu sigle comerciale și chiar pe avatarele de socializare ale susținătorilor războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.