Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mistreți infestați cu pestă porcină africane, pe un fond de vânătoare din judeţul Sălaj

mistreti

 

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat în judeţul Sălaj la doi porci mistreţi găsişi morţi într-o pădure din comuna Măierişte, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a început o anchetă epidemiologică. Cazul a fost notificat către Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internaţional (OIE), iar în zonă au fost luate o serie de măsuri de prevenire a extinderii bolii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de ANSVSA, o acnhetă epidemiologică este în desfăşurare după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane la cadavre de porci mistreţi găsite pe un fond de vânătoare situat în apropierea limitelor de judeţ dintre Satu-Mare şi Bihor,

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au luat o serie de măsuri. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj s-a întrunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, respectiv în Fondul de Vânătoare ”30 Carastelec”, pădurea Meja şi comuna Măerişte. Suspendarea vânătorii pentru toate speciile a fost decisă în tot judeţul, iar autorităţile au mai interzis utilizarea de cereale recoltate din zona infectată. De asemenea, s-a interzis circulaţia persoanelor neautorizate sau a animalelor domestice în păduri, inclusiv transhumanţa, scrie News.ro.

Cazul a fost notificat către Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internaţional.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, virusul având, însă, impact economic major.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara, marţi, că nu există antidot, vaccin sau medicamente împotriva pestei porcine, singura soluţie fiind sacrificarea animalelor.

Ministrul a spus că a fost izolat focarul pe graniţa cu Ucraina, dar fermierii români au fost nevoiţi să ucidă zeci de mii de porci din cauza epidemiei.

În plus, a spus Daea, Bulgaria construieşte un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România, pentru a se proteja de pesta porcină africană. Gardul va fi construit pe teritoriul bulgăresc, iar până acum s-a degajat pământul pentru 133 de kilometri de gard.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estima la începutul lunii că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă se sublinia că accestea pot fi acoperite din bugetul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.