Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mistreții de pe fondul de vânătoare nr. 8 Decebal din Constanța vor fi omorâți din cauza virusului pestei porcine africane

mistreti

Toți mistreții de pe un fond de vânătoare din județul Constanța urmează să fie uciși după ce, la patru mistreți morți, găsiți în zonă, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), potrivit mediafax.

Citeste si Gabriela Firea cere intervenția tuturor puterilor statului - E primul Guvern din istoria post PCR-istă care ia această măsură

Potrivit reprezentanților Prefecturii Constanța, în cursul zilei de marți a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost confirmată existența virusului PPA la patru mistreți morți, găsiți în zona fondului de vânătoare nr. 8 Decebal.

„A fost votat un plan de măsuri ce are aplicabilitate imediată în zona afectată, pe o arie cu rază de 13 kilometri: opt kilometri fiind zona infectată, iar o rază de cinci kilometri fiind zona tampon. Planul cuprinde dispoziții ce prevăd, între altele, prinderea integrală a mistreților din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizați și personal abilitat”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța.

De asemenea, s-a mai dispus interzicerea circulației cu animalele domestice în zona respectivă, dar și ținerea porcilor din exploatații sau gospodarii în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolați de porcii mistreți.

„Măsurile de control al bolii sunt puse în aplicare cel mai repede la 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii sălbatici în zona infectată determinată și rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni”, au mai precizat sursele citate.

Până în prezent, în județul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de Pestă Porcină Africană în gospodăriile populației, precum şi cinci cazuri la mistreți.

În urma sacrificărilor de animale, la nivelul întregului județ au fost plătite până în prezent despăgubiri pentru cele 849 de exploatații afectate, în valoare de 3.951.600 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.