DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mitropolia Europei Occidentale lansează un proiect de cercetare dedicat diasporei ortodoxe românești

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa
Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale a lansat joi proiectul „Diaspora ortodoxă română: misiune, provocări, perspective”.
Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) Paris și Centrul de Studii Misionare și Nomocanonice al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeș Bolyai” – Cluj-Napoca.
Programul, iniţiat în contextul declarării 2021 ca „An omagial al pastorației românilor din afara României” de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, va avea o durată de trei ani.
Inaugurarea proiectului a avut loc online prin participarea Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, Pr. prof. Daniel Benga de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, Pr. prof. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, Pr. Nicholas Apostola, vicarul Mitropoliei celor două Americi, cât și a lui Jean Louis Chancerel, consilier în cadrul Departamentului Comunicare și Mass-Media al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
La întâlnirea moderată de Pr. prof. Patriciu Vlaicu (CDS Paris) au participat ierarhi, profesori, cercetători, doctori și doctoranzi interesați de tema proiectului, de la principalele facultăți de teologie ortodoxă din România și din străinătate.
IPS Iosif a numit acest proiect „vital” pentru Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, întrucât de rezultatele acestuia depind „prezența și continuitatea noastră”.
„Trebuie să ne luptăm ca tinerii și copiii să vină în biserică. Avem în față așadar o problemă de misiune, de pastorală. Este imperativ să ne întrebăm dacă Mântuitorul Hristos Se regăsește în activitatea noastră. Care este mesajul Lui prin noi, prin ceea ce facem noi? Pertinent ar fi să nu avem liniște până nu găsim răspunsuri la aceste întrebări”.

Detaliile tehnice ale proiectului de cercetare au fost prezentate de Părintele Patriciu Vlaicu, care i-a îndemnat pe cei interesați să-și depună proiectele de cercetare, subliniind atât dorința de a se crea o adevărată comunitate de cercetători (din diferite domenii precum: teologie, istorie sau sociologie) care să fie în strânsă legătură cu credincioșii.

Proiectul de cercetare va putea oferi soluții concrete și coerente pentru problemele de ordin practic sau liturgic cu care se confruntă comunitățile de români ortodocși din afara granițelor țării. Sursa basilica.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.