Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul care va avea două noi episcopii: 'Vom optimiza pastorația în regiune '

patriarhia.ro
ips iosif

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și-a exprimat recunoștința față de Sfântul Sinod și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru recenta înființare a celor două episcopii din Marea Britanie, Irlanda și Islanda și a asigurat că prin aceste noi structuri va fi optimizată pastorația în regiune.

„În numele Sinodului mitropolitan, adresăm mulțumiri Sfântului Sinod și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijin și încurajare. Această decizie a Sinodului reprezintă o bucurie pentru noi și suntem încrezători că prin înființarea noilor episcopii vom optimiza pastorația în regiune”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif pentru Basilica.

Declarația vine în contextul în care, în ședința de lucru de joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu sediul la Londra, și a Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei, cu sediul la Dublin.

Episcopiile nou înființate vor intra în componența Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, compusă astfel din Arhiepiscopia Europei Occidentale și Episcopiile Italiei, Spaniei și Portugaliei, Marii Britanii, Irlandei și Islandei.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a explicat când au fost făcute demersurile concrete pentru înființarea episcopiilor.

„În cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Europei Occidentale din anul 2023, la propunerea Sinodului mitropolitan, s-a luat în discuție oportunitatea înființării Episcopiei Marii Britanii și s-a votat în unanimitate înființarea acesteia. În Marea Britanie avem astăzi 73 de locuri de slujire – parohii și filii – în care slujesc 87 de preoți și diaconi (organizate în 5 protopopiate misionare), precum și 3 mănăstiri – două de monahi și una de monahii, cu 15 monahi, monahii și rasofori, precum și două schituri”.

„Tot atunci s-a evocat și posibilitatea înființării unei eparhii pentru Irlanda și Islanda. Pe 21 februarie, sinodul mitropolitan a hotărât înaintarea către Sfântul Sinod a cererii de înființare a celor două eparhii, în acord cu dorința și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a precizat Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

Înaltpreasfinția Sa și-a îndreptat gândurile către românii din Marea Britanie, Irlanda și Islanda și i-a felicitat pentru acest „deziderat duhovnicesc” care se bazează pe misiunea și jertfa lor.

„Dorim să felicităm clericii și credincioșii din Marea Britanie, Irlanda și Islanda și le mulțumim pentru jertfa depusă până în prezent pentru atingerea acestui deziderat duhovnicesc”.

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale își consolidează astfel poziția de mitropolie românească cu cei mai mulți credincioși din diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.