Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Ioan al Banatului l-a prins la înghesuială pe Klaus Iohannis: Ce i-a cerut înaltul prelat

radiotimisoara.ro
mitropolitul ioan al banatului

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, care a participat luni seara la Catedrala Mitropolitană din Timişoara la o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani, "o zi a eliberării conştiinţei româneşti".

"Timişorenii au fost în acele zile din decembrie 1989 oameni fără ţară, luptând singuri împotriva regimului", i-a spus mitropolitul Ioan şefului statului, care a zâmbit când a auzit solicitarea acestuia.

Citește și: Viorica Dăncilă lovita dur in ziua ei de nastere!

Preşedintele Iohannis a venit luni la Timişoara, la manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la data când, în 16 decembrie 1989, în oraşul de pe Bega izbucnea revolta care s-a transformat zilele următoare în Revoluţia anticomunistă, informează agerpres.ro.

Şeful statului şi-a început vizita la Monumentul Eroilor din cimitirul unde zeci de cruci simbolizează locurile de odihnă a martirilor de la Timişoara, incineraţi şi a căror cenuşă a fost aruncată în canalele din Popeşti-Leordeni. După depunerea unei coroane de flori, Klaus Iohannis s-a recules la mormintele eroilor şi a primit de la unul dintre revoluţionari, Corneliu Nicolae Vaida, o replică a steagului Revoluţiei, tricolorul "împuşcat" la mijloc. Preşedintele i-a mulţumit pentru gest şi a plecat la Primăria Timişoarei, împreună cu primarul Nicolae Robu, cu parlamentari PNL de Timiş şi cu europarlamentari liberali din vestul ţării.

Citește și: Noi norme ale UE se vor aplica in Romania! Ce categorie de romani va beneficia de plati mai ieftine?

Preşedintele Klaus Iohannis a participat apoi la o slujbă de seară la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde a fost întâmpinat de Mitropolitul Ioan al Banatului şi a aprins o candelă pe treptele Catedralei, unde s-au înregistrat primii morţi ai Revoluţiei.

În continuare, şeful statului a depus o coroană la Monumentul Crucificării, în prezenţa a câtorva sute de timişoreni, după care a aprins "Candelele nemuririi" în Piaţa Victoriei şi a participat apoi la regalul de balet "Revolta", care s-a desfăşurat pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, unde a susţinut un discurs omagial dedicat revoluţiei de la Timişoara, înaintea spectacolului.

Citește și: Mișcare importantă făcută de ministrul Muncii: Am sesizat comisiile de disciplină

În acelaşi context, a avut o scurtă intervenţie şi primarul Nicolae Robu, care a punctat câteva dintre meritele pe care Timişoara şi le-a câştigat în acel decembrie 1989 prin vărsare de sânge, cel mai preţios câştig fiind libertatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.