Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Nicolae: 'Românii din America vor să-și păstreze identitatea prin Biserică'

post rugaciune

Generația românilor care au emigrat peste ocean după 1990 „este ge­nerația românilor care doresc să-și păstreze identitatea românească prin Biserică”, afirmă Mitropolitul celor Două Americi într-un interviu acordat Ziarului Lumina.

De aceea, „este foarte important să continuăm să ne rugăm în limba română, să ne păstrăm spiritualitatea și tradițiile”, spune el, potrivit basilica.ro.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae al celor Două Americi a explicat în ce fel se coagulează comunitățile românești de peste ocean. „O parohie din Ame­rica este o comunitate a creștinilor orto­docși care se întâlnesc întâi la Sfânta Liturghie și celelalte slujbe, dar continuă întâlnirea prin diferite activități”.

„Petrecerea împreună a adulților, ceea ce putem numi 'liturghia după Liturghie', și a copiilor la școala duminicală și la alte activități este absolut necesară pentru sănătatea spirituală a unei parohii.”

„Ceea ce putem constata în ultimii ani este încetinirea și chiar oprirea completă în unele zone a imigrației românești în America. Acest lucru înseamnă că efortul misionar-pastoral al mitropoliei noastre trebuie direcționat acum (…) spre consolidarea și păstrarea comunităților româ­nești ortodoxe vechi, dar și a celor mai noi, fondate după 1990.”

„Este foarte important să continuăm să ne rugăm în limba română, să ne păstrăm spiritualitatea și tradițiile poporului român. Generația imigranților după 1990 este ge­nerația românilor care doresc să-și păstreze identitatea românească prin Biserică”, a mai menționat ierarhul. În acest scop, educația joacă un rol esențial.

Provocarea tinerilor: identitatea

Educația copiilor și a tinerilor prezintă numeroase provocări în contextul actual, a precizat ierarhul. Soluția la care recurg ortodocșii din America: activități și organizații pentru tineri.

ROYA, organizația de tineret a mitropoliei, oferă „activități multiple în timpul anului, încercând să cultive sentimentul de generație creștin-ortodoxă și de responsabilitate a tinerilor pentru viitorul parohiilor”, spune Mitropolitul Nicolae.

ROYA organizează anual o tabără în România, cu scopul de a descoperi tradițiile și spiri­tualitatea poporului român. Tinerii ortodocși români din America fac pelerinaje la mănăstiri, vizitează obiective bise­ricești și fac voluntariat la orfelinatul de la Valea Plopului.

„Una dintre provocările tinerilor în America, îndeosebi a celor ortodocși, este identitatea. Tinerii noștri se întreabă adesea cine sunt ei, născuți sau crescuți și educați în America, din părinți ortodocși emigrați din România cu timp în urmă”, subliniază părintele mitropolit.

„Este o întrebare dificilă, dar foarte importantă, care poate contura profilul spiritual al unui tânăr român-american și viitorul lui. Taberele anuale în România îi ajută să afle răspuns la această întrebare complicată”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.