Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Teofan a oficiat, la Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba de binecuvântare a Noului An

ÎPS Teofan

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat vineri seara, la Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba trecerii în Noul An. Conform rânduielilor stabilite de Patriarhia Română, în contextul prelungirii stării de alertă, slujba de binecuvântare a fost săvârșită imediat după Vecernie, informează Doxologia.

Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos a fost citit de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu părinții Catedralei, potrivit basilica.ro.

Citește și: FOTO Europenii au stat închiși în case de Revelion, pe când chinezii din Wuhan s-au înghesuit pe străzi și au eliberat baloane

„Puțin câte puțin, anul 2020 se încheie. Pătrundem în Noul An, iar noi ne vom încadra în rânduiala timpului, vom încerca să viețuim cât mai aproape de normalitatea cu care ne-am obișnuit anul acesta, având ceva experiență și în lupta cu noua boală molipsitoare. Nădăjduim că vom fi mai curajoși, mai încrezători în mila lui Dumnezeu, mai aproape de El și de ceea ce El așteaptă de la noi”, a spus ierarhul.

Ce cuprinde slujba de binecuvântare a Noului An?

Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 01 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus.

Citește și: VIDEO Decizie ISTORICĂ luată de Patriarhia Română față de românii din străinătate + AVERTISMENTUL pentru noua coaliție guvernamentală

Iisus înseamnă în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». În cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori. Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, mai cuprinde următoarele patru rugăciuni:

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);

rugăciune de mulţumire;

Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.