Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitsotakis salută acceptul SUA de a vinde Atenei avioane F-35

avion F-35A

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a salutat sâmbătă unda verde de la Washington pentru vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia, o decizie a guvernului american care a anunţat şi vânzarea de avioane de luptă F-16 Turciei vecine, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Astăzi este o zi importantă pentru apărarea noastră naţională şi pentru diplomaţia elenă", "Grecia este oficial pe cale să achiziţioneze până la 40 de avioane de luptă F-35 de ultimă generaţie", a anunţat Kyriakos Mitsotakis într-un comunicat de presă.

Prim-ministrul grec a menţionat că a primit o scrisoare de la secretarul de stat american Antony Blinken pe acest subiect care dovedeşte "profunzimea strategică a relaţiilor eleno-americane".

În urma ratificării de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO, Departamentul de Stat al SUA a notificat oficial Congresul despre vânzarea către Grecia şi Turcia, aşa cum prevede legea SUA, a unor avioane de luptă, punând capăt unor negocieri îndelungate.

Pe lângă F-35, Grecia primeşte un număr foarte mare de echipamente care întăresc decisiv cele trei ramuri ale forţelor armate, precum şi paza de coastă greacă, a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Printre acestea se numără fregate, avioane de transport C-130, tancuri şi vehicule blindate, dar şi multe alte echipamente de apărare, potrivit premierului.

Valoarea totală a contractului este de 8,6 miliarde de dolari.

Grecia a căutat de multă vreme să cumpere avioane F-35 mai avansate din Statele Unite, ca parte a politicii sale de apărare împotriva Turciei vecine cu care întreţine adesea relaţii tensionate.

Atena contestase cu fermitate posibila vânzare a avioanelor de luptă americane F-16 către Ankara din cauza disputelor teritoriale de lungă durată cu Turcia în regiunea Mediteranei de est, bogată în resurse energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.