Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza primului tur al alegerilor prezidențiale – cine intră în finală cu Klaus Iohannis. Vezi ierarhiile înainte de închiderea urnelor

vot alegeri

Faptul că vom avea o finală a alegerilor prezidențiale din care nu va lipsi Klaus Iohannis a devenit deja o certitudine. Nimeni nu pune la îndoială acest lucru, nici măcar principalii adversari ai președintelui. În aceste condiții, atenția principală este canalizată acum către principalii candidați care se luptă pentru cel de-al doilea loc din finala prezidențială – Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.

România și ideea de președinte apolitic

Mircea Diaconu s-a profilat în aceste alegeri ca fiind un independent politic. Lăsând la o parte faptul că această poziționare a fost una puțin credibilă, în condițiile în care campania ”Un Om” a beneficiat de sprijinul politic al Pro România și ALDE, ideea în sine a unui președinte apolitic nu are deocamdată o tracțiune reală în societatea românească.

Într-adevăr, există la nivelul opiniei publice o anumită decepție față de partidele politice, dar această dezamăgire nu a atins cotele unei mase critice. Dovadă este USR, cu al său mesaj anti-sistem. Oamenii sunt dezamăgiți de partide, dar soluția o caută tot în interiorul acestora. Iar independenții și cei apolitici, deși preferați de o parte din public, sunt considerați prea slabi și prea nepregătiți să conducă un sistem politic.

Un alt handicap major al candidatului Mircea Diaconu este vârsta sa. De regulă, mișcările anti-sistem sunt reprezentate de lideri relativ tineri, care își asumă identitatea de reprezentanți ai noii generații. În cazul lui Mircea Diaconu o astfel de asumare este imposibilă. Și asta pentru că domnia sa reprezintă, mai curând, generația persoanelor de peste 60 de ani.

Mesajul anti-PSD și-a epuizat potențialul

Dan Barna și USR s-au profilat încă de la bun început ca fiind cei mai aprigi contestatari ai PSD. Această poziționare le-a permis o creștere politică spectaculoasă, confirmată de alegerile europarlamentare. Numai că, o dată cu consumarea europarlamentarelor și, ulterior, după dărâmarea Guvernului Dăncilă, mesajul anti-PSD și-a epuizat potențialul.

Declinarea în continuare a acestui mesaj – turul doi, fără PSD – pare să fie pe placul nucleului dur de susținători ai USR, dar nu este în niciun caz o idee care să asigure propulsia politică a acestei formațiuni. Dimpotrivă, acest mesaj îi ajută indirect pe PNL și pe Klaus Iohannis, deoarece face trimitere la reușita acestora de a da jos Guvernul PSD.

Mai mult, ”Fără PSD în turul doi” este un mesaj care nu face decât să mobilizeze și mai mult electoratul de stânga. Acest electorat a rămas, practic, fără reprezentare, după ce Victor Ponta și Pro România s-au compromis definitiv ca alternative politice. Ceea ce îi determină pe alegătorii de stânga să fie alături de PSD și să strângă rândurile în jurul acestui partid. Mai ales în actualele condiții de ”persecuție” din partea partidelor de dreapta.

Mașinăria politică a PSD

Buna organizare și structurile puternice au fost dintotdeauna atu-urile PSD. Aceste atu-uri au făcut ca acest partid să fie nelipsit din marile bătălii pentru funcția prezidențială.

Șansele Voricăi Dăncilă de a intra în turul doi sunt, deci, foarte mari în condițiile în condițiile în care, pe de o parte, a reușit să-și apropie structurile acestui partid, iar, pe de altă parte, a intrat pe ultima sută de metri a alegerilor prezidențiale din ipostaza unui lider de Opoziție.

Nu trebuie omis nici factorul ideologic. Practic, Viorica Dăncilă este acum principalul candidat al electoratului de stânga și singurul care se opune lui Klaus Iohannis, respectiv unui președinte care, în mai multe ocazii, a jignit acest electorat.

Ierarhia politică înainte de închiderea urnelor

În aceste condiții, cele mai mari șanse de a intra în turul doi le are Viorica Dăncilă, dar cu condiția ca PSD să demonstreze mobilizare maximă. Un eventual noncombat din partea unor lideri locali ar putea afecta șansele candidatului PSD.

A doua șansă o are candidatul USR. Dan Barna este cotat în mai toate sondajele cu șansa a treia sau chiar a patra, după ce imaginea sa a fost afectată de dosarul deschis de DNA. Totuși, șansele sale se leagă de participarea masivă a românilor din Diaspora.

A treia șansă o are Mircea Diaconu. Deși strategii din spatele său au încercat să-l profileze ca un candidat care ar putea produce marea surpriză în aceste alegeri, respectiv să surclaseze candidatul PSD, acest lucru nu mai este posibil. Diferența dintre Mircea Diaconu și candidatul PSD este una semnificativă, iar campania ”Un Om” nu a avut niciun moment memorabil, care să răstoarne ierarhiile de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.