Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MMACA: 'Noua metodologie de alpicare a taxelor vamale în cazul unui Brexit fără acord'

rfi.fr
Brexit

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a transmis luni o nouă serie de informaţii firmelor din România referitoare la regimul tarifar provizoriu care ar putea intra în vigoare în relaţia cu Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord, potrivit agerpres.ro.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri urmăreşte permanent evoluţiile legate de procesul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, cu scopul de a pregăti mediul de afaceri pentru orice posibil scenariu care s-ar putea concretiza în perioada următoare, se precizează în comunicatul remis de MMACA.

Citește și: Șerban Nicolae pune tunurile pe bănci! Legea care va analiza la sânge instituțiile bancare

În contextul celor mai recente evoluţii din Parlamentul britanic, care a respins Acordul de retragere din UE şi a votat pentru a cere prelungirea termenului pentru Brexit, Guvernul condus de prim-ministrul Theresa May a publicat o serie de informări vizând taxele vamale aplicabile în scenariul unui Brexit fără acord, completează sursa.

Propunerea privind regimul tarifar temporar aplicabil în scenariul "no-deal Brexit" vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatori, ca urmare a revenirii la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, se menţionează în documentul MMACA.

Citește și: Vești proaste pentru Simona Halep! Câte puncte o despart de locul 1

Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul urmând să desfăşoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menţionate.

Conform informaţiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, astfel: o combinaţie de taxe vamale şi contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui şi celor de produse lactate.

Citește și: Explicație halucinantă! De ce nu are România autostrăzi

Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate şi la importul în UE pentru protejarea fermierilor şi producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către Marea Britanie; menţinerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice.

Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din Marea Britanie care depind de lanţurile de producţie europene nu vor plăti taxe vamale adiţionale pentru componentele auto importate din UE; menţinerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori şi combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în faţa competiţiei inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenţionate excesiv; cu scopul asigurării accesului pe piaţă favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr şi anumite tipuri de peşte, vor fi menţinute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferenţial pe piaţa Marii Britanii.

Acest regim tarifar provizoriu ar urma să fie aplicat tuturor partenerilor terţi ai Marii Britanii, cu excepţia celor cu care are un acord comercial în vigoare şi celor aproximativ 70 de state în curs de dezvoltare care vor beneficia de acces preferenţial. În plus, Londra va menţine 43 de măsuri de apărare comercială ale UE prin care sunt introduse taxe vamale adiţionale pentru importuri din anumite state care aplică practici neconcurenţiale.

"Autorităţile britanice au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze următorii paşi pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piaţa britanică: 1. Utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat; 2. Consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE; 3. Prin consultarea regimului tarifar aplicabil unui anumit tip de produs, operatorii economici vor identifica dacă acestuia îi este aplicabilă o taxă vamală preferenţială sau taxa vamală aplicabilă la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate (pentru statele membre UE, clauza naţiunii celei mai favorizate va fi aplicabilă în cazul unui Brexit fără acord)", se artă în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.