Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mnifestaţiile anti insraeliene din Germania, condamnate de autorităţi

www.cnn.com
neonaziști Berlin

Guvernul german a condamnat luni arderea unor steaguri israeliene şi folosirea unor sloganuri antisemite la marşurile de protest de la Berlin şi din alte oraşe ale ţării după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează agenţia Reuters. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a reafirmat criticile Berlinului la adresa deciziei lui Trump, dar a afirmat că aceasta nu justifică actele antisemite, adăugând că Germania are o responsabilitate istorică de a fi alături de Israel şi de evreii din întreaga lume, conform Agerpres.

Antisemitismul rămâne o problemă foarte sensibilă în Germania, după mai mult de 70 de ani de la încheierea erei Holocaustului nazist, în care şi-au pierdut viaţa şase milioane de evrei. Germania se consideră drept unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului. ''Ar trebui să existe ruşine când o asemenea ură faţă de evrei este afişată pe străzile oraşelor germane '', a declarat Seibert în conferinţa sa de presă periodică. ''Legile noastre privind libertatea de expresie şi de întrunire garantează fiecăruia dreptul la protest paşnic, dar acest drept nu înseamnă că sunt acceptate atrocităţile antisemite, incitarea şi violenţa'', a adăugat Seibert, făcând apel la continuarea eforturilor pentru combaterea unor astfel de incidente.

Decizia lui Trump de săptămâna trecută de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului a adus o schimbare radicală în politica de decenii a SUA şi a provocat consternare în lumea arabă şi în rândul aliaţilor occidentali. Ea a dus la izbucnirea unor proteste de stradă de ''Ziua mâniei'' în teritoriile palestiniene şi în alte părţi ale lumii. Duminică, circa 2.500 de persoane au demonstrat la Berlin împotriva deciziei lui Trump şi a fost ars un steag israelian, potrivit poliţiei. O anchetă a fost demarată în cazul a 11 persoane, dintre care una având legătură cu incendierea steagului.

Vineri, sute de persoane s-au strâns în faţa Ambasadei SUA de la Berlin pentru proteste de ''Ziua mâniei''. Poliţia a anunţat că a reţinut 10 persoane în cursul protestului şi a pus sub acuzare 12 persoane, inclusiv pentru arderea unor steaguri israeliene. Incidente ''izolate'' au fost raportate la Munchen şi în alte oraşe german, a mai spus Seibert.

Purtătorul de cuvânt a criticat şi comentariile făcute de către preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care s-a referit în weekend la Israel ca la un ''stat terorist''. ''Considerăm că este total greşit, inacceptabil şi necorespunzător de a descrie Israelul în acest mod'', a spus Seibert. Alţi înalţi oficiali, inclusiv miniştrii de externe, de justiţie şi de interne, au condamnat - în interviuri sau pe Twitter - actele antisemite şi arderea unor steaguri israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.