Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moțiune în stilul PNL: I-au schimbat numele și au depus-o din nou, cu speranța că ministrul va fi schimbat

Inquam Photos / George Călin
miting pnl izvor

Liberalii au depus, pentru a doua oară, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă pe Sănătate, după ce titlul documentului a fost modificat.

"Având în vedere că Biroul permanent a respins în şedinţa de săptămâna trecută depunerea moţiunii PNL invocând un titlu necorespunzător, revenim astăzi cu depunerea moţiunii pe Sănătate. Am schimbat şi titlul moţiunii, ca să nu mai deranjeze pe nimeni. Ea se intitulează 'PSDragnea duce sănătatea în moarte clinică'. Sper ca de data aceasta să putem dezbate această moţiune, să vedem pădurea de copaci, să vedem că în timp ce noi nu găsim timp să dezbatem această moţiune se fac statele de plată pe luna anterioară şi cei de la Financiar nu ştiu cum să facă statele de plată, cu ce fel de sporuri, să vedem că medicii de familie sunt duşi la pierzanie, să vedem că lipsesc medicamentele din spitale, să vedem că se pierd finanţările pentru spitalele regionale, să vedem că mor oameni în spitale, 200 de decese sub gloriosul dumneavoastră mandat", a declarat miercuri deputatul liberal Florin Roman.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

El a adăugat că în sistemul de Sănătate există problemele cu adevărat importante asupra cărora trebuie să se aplece Parlamentul, pentru că oamenii se pregătesc de grevă generală deoarece regulamentul de sporuri "a generat haos".

"Cine nu vrea să înţeleagă treaba asta să se uite că din pixul ministrului plafonul este de 29% la Spitalul Universitar, dar doamna Pintea merge în vacanţă cu doamna manager, la Pantelimon e 18%, în alte locuri sporurile sunt efectiv făcute din pix de doamna ministru", a susţinut Roman.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis săptămâna trecută ca moţiunea simplă pe Sănătate, iniţiată de PNL, să fie retrimisă la grupul deputaţilor liberali pentru a fi refăcută.

Semnatarii moţiunii solicită colegilor deputaţi să voteze acest text pentru ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să fie demisă.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

"Când a preluat mandatul, doamna Sorina Pintea a declarat că în acel moment sistemul de sănătate era de nota 6, pe o scară de la 1 la 10, dar, până în 2020, dumneaei se angaja să îl ducă până la nota 7,5 sau 8. Ţinând cont de modul defectuos în care a gestionat până acum problemele sistemului public de sănătate, doamna Pintea nu va reuşi nicidecum să realizeze ceea ce şi-a propus. Mai mult, în numai trei luni de când a devenit ministru, a reuşit să provoace un cutremur cu magnitudinea de 7,5 - 8 grade în sistemul de sănătate. Vă solicităm să votaţi pentru această moţiune simplă şi pentru a o demite pe doamna ministru Sorina Pintea, ca gest de responsabilitate, atât pentru personalul medical, cât, mai ales, pentru pacienţii români, care beneficiază de servicii de sănătate tot mai slabe sau nu beneficiază deloc. Poate că, întorcându-vă în spital doamnă ministru Pintea, veţi recunoaşte că toate problemele semnalate de noi sunt reale şi afectează deopotrivă pacienţii şi personalul medical", se arată în textul moţiunii.

Citește și: Veste uriașă pentru Gigi Becali! Decizie definitivă a instanței

Liberalii spun că această moţiune simplă reprezintă, în fapt, "strigătul de disperare al milioanelor de pacienţi şi al sutelor de mii de angajaţi din sectorul sanitar din România".

"După 15 luni de guvernare PSD - ALDE, tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa - copiii şi adulţii mor cu zile în spitale. Medicamentele şi vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliţi şi nu li se asigură medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatită li se refuză tratamente moderne", se mai arată în document.

Citește și: Mutare oficială! Un gigant londonez vine în România! Se vor face sute de angajări

Semnatarii moţiunii mai spun că ultimul guvern "impus de Liviu Dragnea" are o caracteristică: "un tupeu fără margini", scrie agerpres.ro.

"Este guvernul care îi obligă pe alţii să răspundă pentru incompetenţa lui. Vreţi să treceţi povara financiară a Regulamentului de acordare a sporurilor pe spinarea managerilor de spital. Vreţi să rezolvaţi haosul din sănătate luând din banii pacienţilor. (...) Creşterile salariale din Sănătate produc 'angajaţi de mâna a doua', ale căror salarii au fost ciopârţite prin lege, fără niciun fel de explicaţie sau logică şi se bazează pe o intoxicare publică masivă despre dimensiunea creşterilor salariale. Problemele salarizării din Sănătate, aşa cum apar acum prin focare de proteste ale unor categorii de angajaţi, sunt doar vârful icebergului. Ca să fie clar cât de mare este haosul din sistem şi intoxicarea pesedistă: sunt multe cazuri de personal medical care nu au primit nici măcar 25%, care să compenseze trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat - rezultatul fiind o scădere masivă a salariilor", mai scrie în textul moţiunii.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

Liberalii îi sugerează ministrului Sănătăţii şi anumite soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului medical, printre care modificarea OUG 90/2017 şi introducerea excepţiei acordării stimulentelor pentru sectorul de sănătate, astfel încât să existe şi baza legală pentru ca managerii să poată utiliza aceşti bani, plafonarea diferenţiată a sporurilor în funcţie de clasificarea spitalelor, sprijinirea prin finanţare adecvată a dezvoltării asistenţei medicale primare şi crearea unei piramide în care aceasta să reprezinte baza serviciilor de sănătate.

Ei mai solicită urgentarea adoptării şi implementării Legii vaccinării, creşterea reală a bugetului asistenţei medicale primare, prezentarea transparentă a criteriilor care stau la baza finanţării programelor naţionale, renunţarea "la populismul" privind preţul cel mai mic la medicamente, creşterea contribuţiei bugetului din formula de clawback (BAt) la medicamentele gratuite şi compensate şi cele din programe cu cel puţin rata inflaţiei anual, finanţarea programelor de prevenţie, în special cele derulate prin intermediul medicilor de familie din fondurile colectate prin taxa de viciu.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.