Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moarte misterioasă în rândul elefanților din Zimbabwe. Oamenii de știință sunt îngrijorați și vorbesc de un tip de bacterie nemaiîntâlnit

South China Morning Post
elefanti testati india

Un tip de bacterie nemaiîntâlnit până acum la elefanții sălbatici a fost descoperit în cadavrele a șase elefanți africani care au murit în circumstanțe misterioase în Zimbabwe.

Oamenii de știință cred că bacteria a cauzat septicemia sau otrăvirea sângelui, care a ucis animalele în 2020, notează BBC.

Descoperirile sunt publicate în revista Nature Communications.

Studiul ar putea oferi mai multe indicii cu privire la moartea a 356 de elefanți în Botswana vecină, în același an.

Acest incident a atras titlurile de pe prima pagină a ziarelor internaționale, după ce ecologiștii au descoperit elefanții morți în Okavango Panhandle din Botswana. Unele dintre animale păreau să fi căzut și să fi murit brusc, în timp ce mergeau sau alergau.

Cercetătorii care au făcut această descoperire investigau moartea subită a 35 de elefanți - majoritatea între august și septembrie 2020 în nord-vestul Zimbabwe.

Veterinarul Chris Foggin a explicat că echipa a localizat cadavrele cu ajutorul unui elicopter.

Purtând haine de protecție, pe o căldură extremă, el și echipa sa au examinat post-mortem 15 elefanți. Cercetătorii au reușit să confirme că 13 dintre elefanți aveau septicemie atunci când au murit. Apoi, a fost găsită cauza potențială: o bacterie numită Bisgaard taxon 45 - la șase dintre animale. Este un tip de bacterie care a fost găsită anterior în analize prelevate de la tigrii sau lei.

Profesorul Falko Steinbach de la Agenția britanică pentru sănătatea animalelor și a plantelor, care a fost implicat în misiune, a declarat că seceta severă și lipsa de hrană din acel an ar fi putut compromite sănătatea animalelor, permițând bolii să le învingă imunitatea.

"Acest tip de bacterie nu era un mister, se știa că există. Dar nu fusese asociată cu septicemia și nu fusese niciodată găsită la elefanții africani", a explicat profesorul Steinbach.

Elefanții sunt animale foarte sociabile, așa că cercetătorii sunt îngrijorați că ar putea transmite bacteria și altora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.