Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mobilizare de forțe la frontiera Ucrainei - Șeful diplomației de la Kiev: Rusia aduce 120.000 de militari

conflictreportdotinfo.files.wordpress.com
ucraina donbas

Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă online pentru jurnaliştii străini, lansând un apel la adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Ucraina, UE, SUA şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea pentru importanta concentrare de trupe ruseşti în apropiere de frontiera ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014. Unii oficiali occidentali au declarat că această concentrare de forţe este acum mai mare decât la momentul anexării Crimeei.

"Militarii ruşi continuă să ajungă în imediata apropiere a frontierelor noastre în nord-est, în est şi în sud. În circa o săptămână, ar urma să ajungă la o forţă combinată de peste 120.000 de militari", a declarat Kuleba în conferinţa de presă online.

"Asta nu înseamnă că nu vor mai trimite trupe dacă ajung la acest număr", a spus Kuleba, avertizând că Moscova este imprevizibilă, deşi Ucraina nu-şi doreşte un conflict cu Rusia.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat luni că Rusia a concentrat peste 150.000 de soldaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea.

Dmitro Kuleba a făcut apel la Moscova să se reangajeze în respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, unde Rusia susţine trupele separatiste în conflictul declanşat în 2014.

Şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că soluţionarea conflictului nu pare posibilă decât prin intermediul dialogului în format Normandia - cu participarea Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei - întrucât tentativele sale de a discuta telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov, la fel ca şi cele ale preşedintelui Volodimir Zelenski de a vorbi cu şeful statului rus Vladimir Putin, s-au soldat cu un eşec.

Kuleba a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din UE prin videoconferinţă şi a făcut apel în mod deschis la omologii săi să înceapă să ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni sectoriale împotriva Rusiei.

El a recunoscut că a simţit că miniştrii UE nu sunt gata pentru o astfel de decizie dar a precizat că le-a spus că sancţiunile individuale împotriva unor oficiali ruşi "sunt bune, îşi realizează scopul, dar nu sunt suficiente".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.