Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modelul chinez prinde aripi în Europa: Bologna lansează un portofel inteligent, un sistem de tip 'scor de credit social'

presentdangerchina.org
supraveghere control localizare

Orașul italian Bologna este pregătit să lanseze un sistem de tip "scor de credit social", denumit "portofelul inteligent al cetățenilor". Participarea la program este voluntară, deocamdată.

Potrivit publicației Corriere di Bologna, utilizatorii "portofelului inteligent pentru cetățeni" vor primi "puncte digitale" pentru "comportamente virtuoase", cum ar fi reciclarea. Punctele pot fi folosite pentru cumpărături și reduceri.

"Cetățeanul va primi recompense dacă reciclează; dacă folosește transportul public; dacă gestionează bine consumul de energie; dacă nu primește sancțiuni din partea autorității municipale; dacă folosește în mod activ cardul cultural", a declarat consilierul Massimo Bugani.

Astăzi la Roma platforma este activă în faza experimentală. Ideea este similară cu mecanismul de "colectare a punctelor de supermarket", după cum subliniază chiar consilierul.

Scorul de credit social din Bologna va fi diferit de cel din China din două puncte de vedere: este voluntar, iar oamenii nu vor fi penalizați pentru un comportament greșit. Municipalitatea speră că, prin tratarea programului ca pe un card de recompensă, adoptarea acestuia va crește.

"Evident, nimeni nu va fi obligat să participe, iar cine dorește să își dea acordul poate descărca și utiliza o aplicație specială, dar cred că vor fi mulți care se vor alătura", a continuat Bugani. "Vrem ca cetățenii să înțeleagă că nu sunt învinși, ci că comportamentul lor este recompensat."

Succesul programului de acordare a scorului de credit social de la Bologna ar putea avea un impact semnificativ asupra Italiei și a UE și, dacă rezultatele vor fi pe placul guvernului, sistemul ar putea fi extins.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.