Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modelul de etichetă nutriţională nu ar trebui să afecteze negativ percepţia consumatorilor asupra alimentelor

gov.ro
Adrian Oros

Modelul de etichetă nutriţională nu ar trebui să afecteze negativ percepţia consumatorilor asupra alimentelor produse din ingrediente naturale, cum sunt şi cele cu denumire de origine protejată, a specialităţilor tradiţionale şi a celor cu indicaţie geografică protejată, a susţinut ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o videoconferinţă cu omologul său italian, Teresa Bellanova, pe tema etichetării nutriţionale a produselor alimentare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), remis miercuri AGERPRES, pe perioada Preşedinţiei germane la Consiliul UE, vor fi intensificate discuţiile pe marginea adoptării unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetării nutriţionale în câmpul vizual principal al ambalajelor alimentare. În acest context, Italia a contactat statele membre, printre care şi România, care nu au luat încă o decizie în ceea ce priveşte schema pe care o vor susţine, pentru a stabili o viziune comună în selectarea criteriilor ce vor fi adoptate.

În opinia Italiei, descrierea nutriţională a produselor pe etichete ar trebui să fie informativă, bazată pe dovezi ştiinţifice şi să respecte dietele tradiţionale, cultura culinară şi obiceiurile alimentare locale.

"Una din acţiunile prevăzute se referă la adoptarea unui sistem armonizat pentru etichetarea nutriţională, iar o parte a statelor membre susţin pentru aceasta un model denumit Nutriscore, bazat pe un cod de culori. Italia a propus o altă schemă denumită Nutrinform battery, care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice. Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar şi pentru 100 grame de produs alimentar, fără a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectivă, care să nu afecteze percepţia consumatorilor asupra unor produse tradiţionale de tip IGP, STG, DOP", se arată în comunicat.

În intervenţia sa, ministrul Adrian Oros a exprimat că poziţia ţării noastre este similară cu cea a Italiei, apreciind că o etichetă Nutrinform battery ar fi mai potrivit de utilizat, prin prisma faptului că nu defavorizează unele produse alimentare naturale. Susţinerea acestui model a fost agreată în urma consultărilor cu autorităţile publice abilitate.

Totodată, ministrul Oros a subliniat necesitatea promovării unor produse alimentare sănătoase, precum şi a informării corecte a consumatorilor.

"Suplimentar faţă de forma actuală prezentată a Nutrinform battery, România consideră utilă aplicarea unui simbol prin care produsele alimentare obţinute din materii prime naturale să fie evidenţiate, sau a unei prezentări grafice utilizând un cod de culori care să avantajeze produsele naturale", se mai spune în comunicat.

Şeful de la Agricultură a declarat că orice model de etichetă nutriţională nu ar trebui să afecteze negativ percepţia consumatorilor asupra alimentelor produse din ingrediente naturale, cum sunt şi cele cu denumire de origine protejată, a specialităţilor tradiţionale şi a celor cu indicaţie geografică protejată.

Oficialul MADR i-a transmis omologului său că ambele ţări îşi vor susţine interesele comune în cadrul viitorului Consiliu informal în avantajul consumatorilor, dar şi al fermierilor şi al procesatorilor. Cei doi demnitari îşi doresc ca şi alte state să se alăture acestui demers, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.